CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE Premieră în istoria României; alegeri anulate de 9 judecători; scena politică este în șoc, în timp ce o lume întreagă stă cu ochii pe alegerile de la București; Iohannis: „Ce fac eu? Rămân în mandat. Când noul președinte va depune jurământul, eu voi pleca”

Publicat: 08 dec. 2024, 12:13, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
CRONICA SĂPTĂMÂNII POLITICE Premieră în istoria României; alegeri anulate de 9 judecători; scena politică este în șoc, în timp ce o lume întreagă stă cu ochii pe alegerile de la București; Iohannis: „Ce fac eu? Rămân în mandat. Când noul președinte va depune jurământul, eu voi pleca”
Cronica Liberală

Un nou cutremur pe scena politică a avut loc chiar de Sfântul Nicolae – sărbătoare mare pentru români. În timp ce votul în diaspora era în plină desfășurare, Curtea Constituțională a României a decis, în unanimitate, anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui României.

Decizia celor 9 judecători implică stabilirea unei noi date și a unui nou calendar electoral pentru reluarea scrutinului. Decizia se bazează pe un articol din Constituție care stipulează că CCR trebuie să vegheze la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui.

Hotărârea, adoptată în unanimitate, vine ca urmare a identificării unor nereguli majore care au afectat atât transparența, cât și corectitudinea procesului electoral.

Potrivit motivării CCR, întregul proces electoral va fi reluat, Guvernul fiind obligat să stabilească o nouă dată pentru organizarea alegerilor și să creeze un calendar electoral revizuit.

Decizia se bazează pe conținutul unor documente declasificate, inclusiv note informative ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Acestea au relevat multiple încălcări ale legislației electorale, printre care: manipularea votului, inegalitatea șanselor, finanțarea netransparentă.

Undă verde la parlamentare

Ulterior, Biroul Electoral Central a respins toate cererile de anulare a alegerilor parlamentare desfășurate pe 1 decembrie. Decizia a fi fost luată în urma unei ședințe convocate sâmbătă după-amiază, ca urmare a mai multor sesizări depuse de partide politice care nu au reușit să intre în Parlament.

„Ce fac eu? Rămân în mandat !„

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, de la Palatul Cotroceni, că va rămâne în mandat, până la noile alegeri.

„Ce urmează? este întrebarea românilor. În primul rând, urmează după validarea alegerilor parlamentare convocarea noului Parlament, consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului Guvern, care va stabili noi date când se vor stabili cele două tururi ale alegerilor prezidențiale în noua variantă.

Ce fac eu?

În Constituția României, avem art. 83 alin 2 Președintele României își exercită mandatul până la alegerea noului președinte. Eu rămân în mandat, când noul președinte va prelua mandatul, eu voi pleca.

Nu, nu voi fi prim-ministru. Mă voi implica pentru România până în ultima zi pentru o țară democrată, modernă. liberă, sigură, europeană”.

Iohannis a subliniat faptul că România s-a confruntat cu o temă de securitate națională.

Liderii politici – șocați; Ciolacu s-a bucurat

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu susține că este vorba despre o lovitură de stat.

„Dragii mei, suntem în postul Crăciunului, iar astăzi este ziua Sfântului Nicolae. În această zi, statul român a luat democrația și a călcat-o în picioare. Decizia Curții Constituționale de astăzi reprezintă mai mult decât o controversă juridică.

Ea este, practic, o lovitură de stat oficializată. Statul de drept este în comă indusă, iar justiția, subordonată ordinelor politice, și-a pierdut, practic, esența. Ea nu mai este justiție, este la ordin„, a susținut Georgescu.

Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a acuzat statul român de „distrugerea democrației”.

„Astăzi este ziua în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și îi vor găsi pe cei vinovați de distrugerea democrației. Se prăbușește economia, se distruge democrația, duceți țara în anarhie”, a declarat Elena Lasconi, criticând vehement lipsa continuării procesului electoral.

Premierul Marcel Ciolacu a salutat hotărârea CCR, subliniind că aceasta era necesară pentru a proteja democrația și pentru a restabili încrederea românilor în procesul electoral.

„Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT, care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul AUR, George Simion, a denunțat distrugerea democrației din România.

„Să le fie rușine, fac apel la toți românii să nu cadă pradă violenței. Dacă exista cea mai mică probă pentru anularea acestor alegeri, trebuia să fie adusă la cunoștință poporului român.

Există o foarte mare tensiune în societate, de aceea nu trebuie să ajungem să ne dăm în cap român cu român și trebuie să evităm manifestațiile stradale.

Abuzul este incredibil”, a declarat George Simion la Realitatea.

Și președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban, fost candidat la prezidențiale, consideră că, prin decizia de anulare a alegerilor pentru Cotroceni, Curtea Constituțională „a distrus democrația din România”.

„CCR a distrus democrația din România! 9 indivizi care ocupă vremelnic funcțiile de judecători ai Curții Constituționale au anulat complet abuziv actul de voință al cetățenilor români, care și-au exprimat opțiunile prin votul acordat candidaților în turul 1 al alegerilor prezidențiale.

Culmea, aceeași Curte Constituțională care validase luni turul 1. După ce a dispus în primă fază renumărarea voturilor, validarea fiind decisă înainte de finalizarea procesului de renumărare”, a afirmat Orban.

Discuție aprofundată cu Ursula

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat sâmbătă că a purtat o „discuție aprofundată” cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul anulării alegerilor prezidențiale din România.

„În urma ultimelor evoluții din România, am avut o discuție telefonică aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am convenit că trebuie să consolidăm securitatea social media, în urma alegerilor din țara noastră”, a declarat Iohannis pe platforma X.

Se întrevede un candidat al partidelor de dreapta

Mai multe ONG-uri și activiști, reuniți în Coaliția România Europeană, au propus candidatura primarului Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din 2025, susținându-l ca independent reprezentativ pentru valorile proeuropene. Propunerea a fost făcută în cadrul unei conferințe desfășurate la Cluj-Napoca, în perioada 6-8 decembrie 2024, unde Nicușor Dan a primit premiul ICDE România Europeană 2024.

Nicușor Dan a fost întrebat, vineri, de Observator News dacă a luat în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale. Răspunsul edilului a fost unul negativ.

„Pentru moment cred că toată lumea trebuie să-şi facă analizele. Nu m-am gândit până acum la asta, voi face cu colaboratorii mei aceleaşi analize pe care le va face toată lumea”, a declarat Nicuşor Dan citat de Observator News.

Ciolacu – viral pe TikTok

Luând probabil exemplul unui contracandidat, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transformat rețelele sociale într-un instrument strategic de comunicare, primind aprecieri pentru abordarea sa inovatoare.

După anunțul deciziei CCR, Marcel Ciolacu a postat un videoclip pe TikTok, în care a transmis un mesaj optimist și mobilizator: „România trece de la vorbe la fapte”. Clipul, acompaniat de hashtag-urile #emoții și #chillguy, a fost o demonstrație de adaptabilitate și conectare cu publicul tânăr.

Noi cu cine votăm ?

Fostul președinte Traian Băsescu susține că, dacă până acum poporul avea dificultăți în a decide pe ce candidat să voteze, acum se confruntă cu problema lipsei candidaților, în contextul anulării alegerilor prezidențiale.

„Până de curând ne certam pe cine să votăm. Acum nu mai avem pe cine să votăm. Oare pentru cât timp? Vom vedea…”, a transmis Traian Băsescu pe Facebook.