Crucea Roșie Română, 148 de ani în slujba binelui

Publicat: 04 iul. 2024, 18:34, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Crucea Roșie Română, 148 de ani în slujba binelui
Crucea Roșie Română aniversare 148 de ani Palatul Elisabeta

Societatea Națională de Cruce Roșie din România aniversează, pe 4 iulie, 148 de ani de activitate în slujba binelui.

”De 148 de ani, Crucea Roșie Română face bine și își va continua misiunea umanitară, cu ajutorul susținătorilor săi. Pentru a marca 148 de ani de activitate, Crucea Roșie Română a pregătit un program special în București”, transmite Camelia Șuncu, președintele acestei societăți.

În program sunt incluse printre altele o simulare de accident și măsuri de prim-ajutor în Parcul Herăstrău; lansarea unui scurt clip de prezentare pe ecranele multimedia din stațiile de metrou, prin care călătorii vor descoperi valorile care  ghidează și impactul pe care îl are în comunitate Crucea Roșie.

Programul se va încheia cu o recepție aniversară la Palatul Elisabeta, reședința Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

”Doar anul trecut, Crucea Roșie Română a oferit, prin intermediul celor 47 de filiale, asistență și sprijin pentru 1.094.736 de persoane aflate în nevoie. Și de această dată, implicarea voluntarilor a fost decisivă pentru susținerea acțiunilor de asistență umanitară destinate persoanelor vulnerabile și comunităților marginalizat”, mai transmite președintele Camelia Șuncu.

Misiune

Crucea Roșie Română asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenența socială sau politică.

România a devenit parte semnatară la prima Convenție de la Geneva din 1864 și a ratificat-o în 1874. Doi ani mai târziu, la 4 iulie 1876, a luat ființă Societatea Crucea Roșie din România și și-a început activitatea în actualul sediu al Spitalului Colțea din București.

Printre semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române, se regăsesc importante personalităti ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila.

Primul președinte al Crucii Rosii Române a fost Prințul Dimitrie Ghica, în perioada 1876-1897.