CSAT a autorizat Nokia ca furnizor de echipamente 5G după ce inițial a dat aviz negativ

Publicat: 01 nov. 2022, 13:52, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
CSAT a autorizat Nokia ca furnizor de echipamente 5G după ce inițial a dat aviz negativ
5g

După ce a refuzat, în luna martie a acestui an, autorizarea companiilor Nokia Solutions and Networks OY Finlanda și Nokia Networks SRL ca furnizor de echipamente și produse software 5G, acum a revenit asupra deciziei și a autorizat ambele companii pentru tehnologia 5G.

Decizia nu este însoțită de nicio justificare sau explicație, așa cum nici refuzul din martie nu a fost explicat. Desigur, deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării sunt secretizate, dar condițiile de autorizare sunt verificate și aprobate sau nu și de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), care nu mai sunt secretizate.

Ambele companii ale Nokia au dat în judecată Guvernul pentru decizia luată prin ordin de Prim-ministru și s-a cerut desecretizarea informațiilor. Procesul este încă în derulare și probabil se va renunța la el după această autorizare. Dar se pare că aceasta este soluția pentru companiile care au fost sau sunt refuzate la autorizare: să dea în judecată Guvernul și să ceară desecretizarea informațiilor. După care vor fi autorizate. Cel puțin așa se vede din deciziile CSAT luate acum.

CSAT a luat decizia autorizării companiilor Nokia pe 13 octombrie și a plecat de la MCID pe 17 octombrie. Premierul Nicolae Ciucă a dat ordinul de autorizare pe 31 octombrie, când a și fost publicat în Monitorul Oficial.

Încă o companie autorizată

Cu două zile înainte de autorizarea companiilor Nokia, adică pe 11 octombrie, CSAT a avizat și solicitarea unei noi companii, respectiv MB Telecom LTD – SRL pentru furnizarea de echipamente sau produse software 5G.

Prim-ministrul a emis ordinul pentru autorizarea MB Telekom tot ieri, pe 31 octombrie. Compania are sediul în Otopeni și se ocupă cu „proiecte de securitate transfrontalieră, în zone speciale, clădiri de birouri, furnizând servicii de proiectare și instalare de echipamente Hi-Tech”, conform informațiilor de pe pagina proprie. Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 10,9 milioane lei, în scădere de la 17,1 milioane lei în 2020, și a înregistrat pierderi de 2,5 milioane lei, mai mici decât cele din 2020 de 7,3 milioane lei.

Până acum au fost autorizate mai multe companii pentru furnizarea de tehnologie 5G, respectiv HP, IBM, Oracle, Motorola, Maguay, Cloudbase, Ericsson, Juniper Networks România, Starc4sys, Compania de Pază R.O și Concept Electronics. În total sunt acum 14 companii autorizate pentru 5G.

Cele mai importante companii din domeniu sunt Ericsson și Nokia, alături de Huawei și Samsung. Doar primele două sunt acum autorizate, deși și acestea se confruntă cu diferite probleme, cum ar fi acuzațiile legate de afacerile din Irak ale Ericsson. Iar Nokia a fost refuzată la autorizare în primă fază.

Care sunt criteriile de autorizare?

Autorizarea producătorilor de echipamente 5G este foarte importantă acum, când mai avem doar câteva zile până la licitația pentru spectrul de frecvență 5G, la care s-au înscris Orange, Vodafone și RCS & RDS. Achiziția de noi benzi de frecvență va însemna demararea investițiilor în infrastructură și, implicit, achiziția de echipamente. Până acum operatorii au folosit echipamente de de la toți furnizorii mari.

Dar furnizori mari înseamnă, după cum am arătat mai sus, Ericsson, Nokia, Huawei, Samsung, ZTE. Aceștia sunt principalii la nivel global și sunt și la noi. Companiile mici din lista de furnizori autorizați, diferite SRL-uri care nici nu au ca obiect principal de activitate tehnologia 5G, achiziționează echipamentele tot de la producătorii mari, nu le fac singuri.

Și atunci se pune întrebarea care sunt criteriile de autorizare? CSAT își pierde timpul cu verificarea tuturor companiilor mici, care nu vor fi probabil luate în calcul de operatori atunci când va fi vorba de proiecte mari de infrastructură digitală. Procesul de autorizare pare în acest moment extrem de ineficient din moment ce au fost avizate doar 14 companii în aproximativ 10 luni.

Când vorbim de tehnologie și de inovație trebuie să luăm în calcul cercetarea și dezvoltarea, departamente care înghit miliarde de euro la nivel global. Nu degeaba cele mai importante inovații vin de la multinaționalele cu zeci sau sute de miliarde de dolari cifră de afaceri. Pentru tehnologia 5G din țara noastră acestea sunt companiile țintă când vine vorba de furnizori, nu companiile mici care se ocupă cu vânzarea și implementarea produselor achiziționate de la corporațiile mari.

Competitivitatea într-o piață nu poate veni prin ofertele a zece distribuitori mici dar care folosesc echipamentele de la același furnizor. Mai mult, atunci când depinzi de doar câțiva furnizori, apar și probleme de aprovizionare. Iar tehnologia 5G nu este comparabilă cu măștile de protecție, care în pandemie au început rapid să fie produse de tot mai multe companii pe fondul cererii uriașe. Acest lucru nu se poate cu echipamentele 5G.