CSAT: Măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal
Măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României, luate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), miercuri.
CSAT a luat o serie de decizii importante cu ocazia întâlnirii de miercuri, după ce a analizat ”grava situaţie de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România”.
Situaţia de securitate din vecinătatea estică a României, la doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, rămâne în continuare complicată, în contextul atacurilor Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, informează Consiliul.
Securitatea la Marea Neagră, tema principală în CSAT
Principala temă abordată a constituit-o ”grava situaţie de securitate din regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România”, a anunțat Administraţia Prezidenţială.
”La doi ani de la declanşarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie ameninţată de atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime şi pagube materiale. Pentru ţara noastră, situaţia de război din statul vecin menţine riscurile de incidente care pot afecta teritoriul şi cetăţenii României, precum şi pericolele în ceea ce priveşte siguranţa navigaţiei în Marea Neagră din cauza minelor în derivă şi a acţiunilor ostile ale Rusiei”, arată CSAT.
Măsuri pentru consolidarea apărării naționale
Membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrităţii teritoriului şi a populaţiei României, dar și acţiunile suplimentare care se impun.
România beneficiază de sprijinul NATO şi al aliaţilor săi pentru apărarea securităţii în zona Dunării şi a ţărmului Mării Negre, prin misiuni de poliţie aeriană şi capabilităţi de apărare aeriană şi supraveghere. Sprijinul NATO trebuie însă însoţit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naţionale.
”În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliaţii pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare şi apărare robuste şi eficiente, pentru creşterea prezenţei aliate în ţara noastră, precum şi pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova”, arată comunicatul CSAT.
Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării
CSAT a analizat şi aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special în ceea ce priveşte derularea programelor de înzestrare şi a demersurilor de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului care contribuie la implementarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării şi reducerea deficitelor identificate de autorităţile NATO.
”La nivelul Alianţei, există o nouă abordare a planificării apărării şi, în acest sens, Raportul aprobat în reuniunea de astăzi prezintă modul în care aliaţii pot coopera pentru identificarea capabilităţilor pentru ciclul următor de planificare. Obiectivul este alinierea planificării apărării cu planificarea operaţională, cu integrarea priorităţilor naţionale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilităţi. Planurile României pentru dezvoltarea capabilităţilor sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 şi în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susţinute de un angajament politic naţional care permite României să îndeplinească cerinţele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare”, mai arată CSAT.
Membrii CSAT au evaluat şi activitatea desfăşurată în domeniul securităţii cibernetice la nivelul instituţiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum şi principalele obiective pentru 2024.
În cadrul reuniunii a fost analizată şi activitatea CSAT în anul trecut, urmând ca Raportul de activitate să fie trimis spre aprobare Parlamentului.