CSAT: Guvernul României va clarifica cu ASF dacă este nevoie de o intervenție guvernamentală în scandalul Euroins. EXCLUSIV
Scandalul declanșat de intrarea în insolvență a firmei de asigurării Euroins România care afectează circa 2.500.000 de persoane a intrat în vizorul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) condus de președintele Klaus Iohannis.
CSAT: ”ASF este singura autoritate competentă să decidă aplicarea procedurilor de redresare financiară”
PUTEREA a solicitat CSAT să precizeze „La ce dată a fost informat CSAT de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de faptul că societatea de asigurări Euroins România va intra în faliment, dar și despre ce se va întâmpla cu cei 2.500.000 de români care au polițe de asigurare emise de Euroins România?” și ”Ce instituții ale statului român au informat CSAT despre faptul că societatea de asigurări Euroins România va intra în faliment?”.
Însă, răspunsul CSAT către PUTEREA indică faptul că ”Autoritatea de Supraveghere Financiară, este desemnată ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, pentru a exercita atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra societăţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare și care este, de asemenea, singura autoritate competentă abilitată să decidă aplicarea procedurilor de redresare financiară sau falimentul acestor societăți”.
Adică, CSAT spune clar că ASF condusă de controversatul Nicu Marcu este singura instituție competentă care să clarifice și să reglementeze situația de la Euroins România.
Iohannis îl somează pe Nicolae Ciucă și Nicu Marcu să clarifice cazul Euroins
Totodată, CSAT a transmis către PUTEREA că ”Guvernul României va clarifica împreună cu ASF dacă este nevoie de o intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor”. Practic premierul Nicolae Ciucă și președintele ASF Nicu Marcu trebuie să clarifice situația de la Euroins România.
De asemenea, CSAT a comunicat că ”Numai după parcurgerea acestor etape, dacă situația o impune și numai în limita atribuțiilor consfințite în Constituția României și Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliul Suprem de Apărare a Țării și a posibilității rezolvării situației printr-o decizie a Consiliului, problematica în discuție se poate supune analizei Consiliul Suprem de Apărare a Țării”. Rămâne de văzut dacă Guvernul și ASF vor clarifica situația Euroins România și când?