Cseke Attila nu susține concedierile de la Ministerul Dezvoltării. Nu vrea să modifice schema de funcționare: Sunt câteva posturi vacante
Într-un context în care măsurile de eficientizare și reducerea numărului de angajați sunt pe agenda mai multor ministere, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și-a exprimat o poziție diferită. În cadrul unei conferințe de presă susținute la Oradea, acesta a explicat că, în opinia sa, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) nu necesită modificări semnificative în schema de personal. Argumentul său principal este că instituția funcționează eficient, în ciuda unei sarcini de lucru în continuă creștere.
Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării, un model de stabilitate în ultimii patru ani
Cseke Attila a subliniat că MDLPA este printre puținele ministere care nu au solicitat suplimentarea posturilor în ultimii patru ani, în ciuda introducerii unor noi programe și responsabilități. Potrivit acestuia, numărul total de posturi în minister a scăzut de la 920, câte erau în urmă cu patru ani, la 701 în prezent.
Mai mult, direcția generală responsabilă cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care administrează fonduri europene în valoare de șapte miliarde de euro, a fost înființată exclusiv prin utilizarea unor posturi vacante existente.
„Ministerul îl cunosc mai bine şi acolo mi-am permis să spun, de principiu, că nu cred că este necesară o măsură de eficientizare. Acest minister a fost printre puţinele, dacă nu singurul minister, care nu a cerut niciun post în ultimii patru ani.
Nici eu, în fostul mandat, nici domnul ministru Veştea. Deci, la noi, organigrama nu a crescut cu nimic pe partea de execuţie, de funcţionari publici, iar direcţia generală care se ocupă de implementarea PNRR am făcut-o din posturi vacante şi avem peste 70 de angajaţi care administrează şapte miliarde de euro pentru România”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cseke Attila.
Analiză detaliată pentru eficientizarea activității
Deși ministrul consideră că nu sunt necesare măsuri de reducere a personalului, a precizat că o analiză detaliată a structurii ministerului este în curs. Aceasta va examina raportul dintre personalul de suport și cel de specialitate, pentru a asigura un echilibru între cei care oferă sprijin administrativ și cei implicați direct în implementarea programelor.
Cseke Attila a afirmat că această analiză va fi finalizată în aproximativ o săptămână. Ulterior, un proces similar va fi aplicat și în cazul instituțiilor subordonate ministerului, precum Inspectoratul de Stat în Construcții, Agenția Națională de Cadastru, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Institutul Național de Administrație și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Ministrul a menționat că nu va face presupuneri despre rezultatele acestei analize înainte de a avea datele concrete.
„Sunt câteva posturi vacante. Am spus că, în principiu, văzând această evoluţie, nu cred că se impun măsuri de eficientizare, ceea ce nu înseamnă că nu facem analiza. Facem această analiză, am început pe minister şi o să mergem pe instituţiile subordonate.
Şi analiza va fi una, dacă vreţi, mai simplă, logică. O să ne uităm cât este proporţional partea de personal de suport şi cât este partea de personal de specialitate unde se desfăşoară implementarea programelor şi unde, ca să spun aşa, este produsul finit şi este rezultatul.
Pentru că acest raport trebuie să fie un raport echilibrat, nu în sensul de 50 cu 50, ci într-un alt sens, dar nu aş vrea să vă spun acum cifre. După ce facem această analiză pe minister, care într-o săptămână cred eu că va fi gata, evident acelaşi lucru vom face şi la instituţiile subordonate. Acolo nu m-am pronunţat şi nu mă pronunţ nici astăzi pentru că nu am văzut această analiză şi nu ştiu”, a afirmat ministrul.
Cseke Attila a explicat că analiza va fi realizată „logic” și se va concentra pe asigurarea unui raport echilibrat între personalul administrativ și cel implicat direct în producerea rezultatelor. „Nu este vorba de un raport fix, cum ar fi 50-50%, dar trebuie să reflecte necesitățile reale ale ministerului și să sprijine eficiența,” a declarat ministrul.