31 de soiuri de afine au fost jurizate de consumatori
Laboratorul de Pomicultură Integrată al Facultății de Horticultura din cadrul Universității de Științe Agronomice si Medicină Veterinară București a organizat o degustare de afine pentru public. Oameni din cele mai diverse categorii profesionale au fost invitați să deguste și să noteze 31 de sortimente de afine.
Afinele sunt fructe care conțin foarte mulți antocieni și antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului, iar piața din România e foarte diversificată. 9 soiuri de afine românești și 22 de soiuri străine, dar cultivate la noi, au fost supuse notărilor unui juriu eterogen, format din oameni obișnuiți, invitați să cunoască cele mai recente ameliorări făcute fructelor de afine. ”Soiurile se regăsesc în livada facultății nostre, dar și la Institutul pentru Cercetări Pomicole de la Pitești Mărăcineni și la fermierii cu care avem colaborare într-un proiect complex, coordonat de Institutul de la Pitești-Mărăcineni. Noi suntem partenerii care ne ocupăm de analiza calității fructelor, de pildă azi avem afinele”, a declarat Liliana Bădulescu, prof. univ. la Facultatea de Horticultură a USAMVB și coordonator al Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare din aceeași universitate.
Prin degustarea organizată azi, specialiștii doresc să cunoască opinia oamenilor obișnuiți vizavi de fructele ameliorate de ei, care sunt soiurile cele mai apreciate după aspect, culoare, gust și aromă, și care au un potențial comercial ridicat. Între cele 31 de tipuri de afine de un albastru brumăriu superb a existat și un soi roz – Lemonade, cuceritor mai ales prin culoarea și aspectul diferite.