Cu cât erau plătiți mercenarii lui Potra. Primeau bani și în concediu

Publicat: 02 feb. 2025, 10:45, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Cu cât erau plătiți mercenarii lui Potra. Primeau bani și în concediu

Pentru aproape 300 de mercenari români recrutați să lupte alături de armata Republicii Democrate Congo, săptămâna care a trecut a fost una de coșmar. Implicați într-un conflict sângeros, aceștia au fost prinși în capcana unui asalt devastator al rebelilor M23 asupra orașului Goma. Înfrângerea forțelor guvernamentale și retragerea haotică a trupelor au dus la predarea lor, spulberând astfel speranțele celor care au acceptat să lupte pentru un salariu generos.

Potra: Recrutare pentru bani, nu pentru o cauză

Românii au fost angajați printr-o companie militară privată deținută de Horațiu Potra, având promisiunea unui salariu de aproximativ 5.000 de dolari pe lună. În comparație, soldații obișnuiți ai armatei congoleze sunt plătiți cu aproximativ 100 de dolari lunar, iar în unele cazuri, nu își primesc deloc solda. Astfel, oferta financiară era una greu de refuzat, atrăgând oameni cu experiență militară, dornici de câștiguri rapide.

Mercenarii au fost angajați pentru a sprijini armata congoleză în lupta împotriva rebelilor M23, o grupare susținută de Rwanda, care pretinde că își apără minoritatea etnică Tutsi în estul Republicii Democrate Congo. Situația din această regiune este una extrem de complicată, fiind marcată de conflicte etnice, interese economice și rivalități regionale.

Asaltul asupra Goma și retragerea haotică

Duminică seara, ofensiva rebelilor asupra orașului Goma a început fulgerător, forțând trupele guvernamentale să abandoneze pozițiile. Mercenarii români, prinși în haosul luptei, au fost nevoiți să se retragă și să caute adăpost într-o bază ONU.

Luni, Constantin Timofti, identificat ca unul dintre coordonatorii grupului de mercenari, a explicat că rebelii M23 au beneficiat de sprijin militar și logistic de ultimă generație din partea Rwandei, ceea ce le-a permis să avanseze rapid. În fața acestui atac puternic, armata congoleză a cedat, iar mercenarii au fost forțați să se retragă.

Goma, un oraș de importanță strategică situat chiar la granița cu Rwanda, a căzut în mâinile rebelilor M23 la începutul săptămânii. Mercenarii români au fost surprinși în timp ce traversau granița, predându-se trupelor rwandeze, momentul fiind surprins de jurnaliști.

Confruntarea cu rebelii și umilința capturării

Înainte de a fi luați prizonieri, un moment tensionat a fost surprins într-o înregistrare telefonică. Willy Ngoma, comandantul rebelilor M23, l-a confruntat pe unul dintre mercenarii români, cerându-i să stea la pământ, să-și încrucișeze picioarele și să-și ridice mâinile deasupra capului.

Ngoma a vrut să afle detalii despre pregătirea militară a românului, iar acesta i-a răspuns că a fost parte din Legiunea Străină Franceză. Într-un ton de reproș, comandantul M23 i-a spus că a fost recrutat cu un salariu de 8.000 de dolari pe lună și că are parte de o viață confortabilă, în timp ce rebelii săi luptă pentru viitorul lor, fără astfel de privilegii.

Este neclar de unde a obținut Ngoma această sumă de 8.000 de dolari, însă documentele consultate de BBC indică faptul că remunerația pentru mercenarii români începea de la 5.000 de dolari pe lună în timpul serviciului activ și scădea la 3.000 de dolari în perioadele de concediu. Contractele prevedeau un serviciu pe perioadă nedeterminată, cu o lună de pauză la fiecare trei luni de desfășurare.