Cu cât este plătit un deținut angajat din România
Alina Gorghiu a prezentat ultimele date despre numărul de deținuți din închisori. La momentul actual, în închisorile din România, femeile reprezintă doar cinci procente din populația penitenciară, fiind vorba mai exact, de un număr de 1.063. Din numărul total al femeilor prezente în penintenciar, 245 sunt plătite pentru activitățile pe care le prestează.
Alina Gorghiu: Firmele care angajează deținuți nu plătesc nici asigurări de sănătate, nici sociale
”E foarte important să vă dau și numărul de femei, pentru că ele reprezintă doar cinci procente din populația penitenciară. Asta ca să știți că femeile sunt mult, mult mai reduse numeric față de bărbații din sistemul penitenciar și, cu toate acestea, din femeile deținute, care sunt 1.063 la acest moment, 245 sunt plătite pentru activitățile pe care le prestează.
Ce este important să știe mediul economic din România atunci când solicită un anumit număr de deținuți pentru a putea să-și desfășoare activitatea, este faptul că firmele care angajează deținuți nu plătesc nici asigurări de sănătate pentru acele persoane, nu plătesc nici asigurări sociale sau fondul de șomaj, iar paza și hrana deținuților sunt asigurate de locul de deținere, fără alte cheltuieli din partea beneficiarului. Am făcut aceste precizări pentru că mi se pare important ca mediul economic să știe că nu va fi grevat de aceste cheltuieli suplimentare.”, a declarat Alina Gorghiu în cadrul podcastului ”Dialogurile Puterii” moderat de Manuela Dumitru.
Ce salariu are un deținut?
Totodată, Alina Gorghiu atrage atenția asupra benficiilor pe care munca le poate avea asupra deținuților. Serviciile prestate de deținuți îi pot ajuta pe aceștia să se reintregreze în societate. Nu numai deținuții vor avea de câștigat ci și mediul economic. Firmele care solicită un anumit număr de deținuți nu vor fi nevoite să le plătească acestora asigurările sociale și cele de sănătate. Datele arată că, la momentul actual, din totalul de 24.000 de deținuți, 19.000 sunt apți medical de muncă.
”Facilități le au la îndemână. Acum cred că două luni de zile am făcut undeva la Argeș, o declarație legată de deținuți și de posibilitatea de a fi folosiți de mediul de afaceri în activitățile pe care le desfășoară. Și vreau să vă spun că foarte multe firme au trimis la Administrația Națională a Penitenciarelor solicitări și m-aș bucura dacă mediul de afaceri, în continuare va apela la această soluție care este la îndemână, pe care statul român vrea să o pună la bătaie, pentru că avem și unii și alții de câștigat.
O să vă spun despre venitul mediu primit de un deținut care muncește. Anul trecut a fost de 30239 de lei, peste nivelul salariului mediu pe economie. Această remunerație primită de deținuți este negociată de administrația locului de deținere cu firma care solicită deținuți. E important să se știe și faptul că o să vă spun exact cum se împart aceste lucruri. Salariul plătit nu este exclusiv al deținutului, 40 la sută primește deținutul, iar unitatea de detenție primește restul sumei. De ce este o informație relevantă? Ca să știți că statul român beneficiază de pe urma acestei munci pe care deținuții o prestează.”, a mai declarat Ministerul Justiței.
Alina Gorghiu: „Beneficiază și deținutul, dar beneficiază și statul român”
Suma care ajunge unitatea de detenție este folosită pentru achizționarea a diverse lucruri. Pe lângă muncă, deținuții pot opta și pentru participarea la cursuri de școlarizare.
”Beneficiază și deținutul, dar beneficiază și statul român. Reinvestim acele sume de bani în îmbunătățiri în locația penitenciar, achiziții de diverse lucruri. Este, de asemenea, important pentru că deținuții primesc zile câștig în felul următor munca remunerată se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă. Munca neremunerată se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă. Munca pe timpul nopții se echivalează într-un fel munca pe timpul zilei. Altfel, Participarea la cursuri de școlarizare pentru diverse forme de învățământ general obligatoriu se consideră 30 de zile executate pentru absolvirea unui an școlar.
Încercăm să îi stimulăm și să participe la procesul de educație, pentru că acei oameni din sistemul penitenciar, atunci când ies în societate, trebuie să se poată reintegra rapid. Asta înseamnă să aibă un nivel de educație, asta înseamnă să aibă studii. Asta înseamnă să aibă un nivel de pregătire, să facă tot felul de cursuri cu. Sistem penitenciar pentru a putea să integrăm și. Vestea bună este că anul trecut am avut cel mai redus grad de recidivă din ultimii zece ani de zile.