Cu ce să înlocuim țigara de dimineață?
Țigară fumată dimineața imediat după trezire mărește cu 50% riscul de cancer pulmonar. Dar pentru fumătorii care decid să se despartă de acest viciu, tocmai lipsa țigării de dimineață este resimțită cel mai puternic. Din fericire sunt soluții.
Atunci când decidem să ne lăsăm de fumat un prim obstacol îl reprezintă țigara de dimineață asociată cu cafeaua. Pentru marii fumători este momentul unui veritabil ritual matinal, dar și semnul unei puternice depedențe de nicotină.
Dar să nu uităm că tocmai acest obicei este cel mai periculos. Cercetătorii americani de la Universitatea Penn State din Hershey, autorii unui studiu, arătau că fumătorii care aprind prima țigară la numai cinci minute după ce s-au trezit dimineața prezintă un risc de cancer pulmonar mai mare cu 50%, comparativ cu persoanele care fac același lucru după o oră de la momentul trezirii.
”În timpul nopții fumătorul este privat de doza sa de nicotină și intră într-un fel de sevraj temporar”, explică Oliviere Smadja, tabacolog, citat de Top Sante.
Soluții și voință
În aceste cazuri sunt indicați, de exemplu, plasturii cu nicotină de 24 de ore (sau de 16 ore). În timpul nopții, nicotina se difuzează continuu fără efectele tabagismului și în momentul trezirii vei avea doza obișnuită. Este o metodă care dă rezultate, fiind necesară doar punerea lui pe piele înainte de culcare.
Există însă și intoleranță la plasturi. În aceste cazuri, la trezire se recomandă guma cu nicotină, pastile sau spray care furnizează doza de nicotină care îi lipsește fumătorului.
În afara acestor soluții, trebuie observat ritualul țigării de dimineață. Dacă există obiceiului de a asocia cafeaua cu țigara, atunci trebuie modificată ordinea acestui obicei. De exemplu, înainte de cafea, faceți câteva curse rapide, apoi un duș, înlocuiți cafeaua cu alte băuturi calde. Adică încercați să vă relaxați în alt mod și nu neapărat cu o țigară.
Și încă un amănunt: evitați alcoolul seara, deoarece alcoolul ca și cafeaua se asociază cu țigara.
În fine, dacă este prea complicat, există Centru național pentru renunțare la fumat unde sunt medici care te pot ajuta și consilia, inclusiv pe facebook, și un tel verde stop fumat 08008STOPFUMAT (0800878673).