Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Publicat: 23 nov. 2024, 06:32, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Parlamentul este instituția care reprezintă vocea cetățenilor în procesul de legiferare, făcând parte din puterea legislativă a statului. Deputații și senatorii sunt aleși prin vot pentru un mandat de 4 ani, având roluri importante în funcționarea statului.

Parlamentarii beneficiază de imunitate parlamentară sub două forme: iresponsabilitatea juridică și inviolabilitatea. Prima formă protejează parlamentarul de orice răspundere juridică pentru voturile și opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, în timp ce a doua, conform art. 72 din Constituția României, presupune că  „deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte”, scrie Legal Badger.

Principalele responsabilități ale parlamentarilor:

  1. Adoptarea legilor (funcția legislativă):
    Parlamentarii propun și votează legi. De exemplu, dacă observă o problemă în comunitatea lor, pot iniția o propunere legislativă pentru a o rezolva.
  2. Supravegherea Guvernului (funcția de control):
    Parlamentarii verifică activitatea Guvernului, pot adresa întrebări, propune moțiuni și votează încrederea în Guvern.
  3. Solicitarea de informații (funcția de informare):
    Ei au dreptul să ceară informații de la autoritățile publice pentru a se asigura că pot reprezenta corect cetățenii.

Când încetează mandatul unui parlamentar?

Mandatul poate înceta individual (prin demisie, deces sau pierderea drepturilor electorale) sau colectiv (când se întrunește noul Parlament ori dacă Parlamentul este dizolvat).

În concluzie, parlamentarii au un rol esențial în adoptarea legilor, controlarea activității Guvernului și protejarea intereselor cetățenilor, contribuind astfel la funcționarea statului de drept.