Cu cine s-a văzut șeful FBI la București. Vizită fulger
Directorul FBI, Christopher Wray, s-a aflat, marți, în România, unde a făcut un adevărat tur de forță. El s-a întâlnit cu procurorul general al României, Alex Florența, precum și cu șefii principalelor direcții DIICOT, dar și de la Direcția Națională Anticorupție.
Tema principală a discuțiilor dintre șeful FBI și oficialii români a vizat cooperarea dintre autoritățile judiciare de la București și Biroul Federal de Investigații din Statele Unite ale Americii.
„Discuțiile s-au axat pe colaborarea excelentă dintre Ministerul Public și FBI, precum și pe întărirea cooperării dintre cele două instituții, cu un accent sporit în domeniile prioritare pentru partea română. În concret, s-a stabilit intensificarea colaborării în combaterea infracțiunilor de spălare de bani și cybercrime, precum și a desfășurării investigațiilor financiare complexe, sens în care s-a convenit asupra asigurării de către FBI a unor sesiuni de training pentru procurorii români în ceea ce privește investigarea infracțiunilor menționate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
În urma acestor discuții, urmează ca ofițeri de poliție judiciară din Direcția Națională Anticorupție să fie școliți de agenții FBI în Statele Unite.
Christopher A. Wray este director al Biroul Federal de Investigații din august 2017.
Poliția Română ajută FBI
Printre cele mai recente acțiuni de colaborare între români și Biroul Federal de Investigații – FBI se numără și o operațiune realizată de Direcţia de Investigaţii Criminale din Poliţia Română. Aceasta a colaborat cu Biroul FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti în vederea destructurării unei grupări criminale care clona carduri (skimming) pe teritoriul SUA.
Concret, Poliția Română a făcut schimb de informații cu americanii. „Gruparea era specializată în infracţiuni de criminalitate informatică (skimming la magazine) şi acţiona pe teritoriul american”, a anunțat recent Poliţia Română.
De asemenea, poliţiştii români au colaborat cu Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti în vederea prinderii unui bărbat de 39 de ani din Capitală.
Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti emisese pe numele bărbatului un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, tâlhărie şi tâlhărie calificată.