Cu un pahar de alcool: Ficatul și creierul suferă. Adio, buna dispoziție a invitaților! Riscul de suspendare a permisului de conducere

Publicat: 26 dec. 2021, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cu un pahar de alcool: Ficatul și creierul suferă. Adio, buna dispoziție a invitaților! Riscul de suspendare a permisului de conducere

Ai băut un pahar de alcool. Foarte repede ajunge în stomac, care nu au capacitatea de absorbție alcoolului.  Alcoolemia va crește în câteva minute.

Datorită funcției lui de filtru, ficatul este organul care are cel mai mult de suferit – împreună cu creierul – atunci când bem cocktailuri și alte băuturi tari.

Soluția: Apa

Ficatul procesează o doză de bere, un pahar de vin sau o ”tărie mică” în aproximativ o oră. Dacă bei două-trei doze de bere, ficatul descompune doar o parte, restul va circula prin fluxul saguin până când ficatul poate să-l proceze integral.  Alcoolul iese din organism cu o medie de 0,15 grame la mie pe oră. Pentru că ficatul nu poate sa metabolizeze o cantitate prea mare de alcool, dacă bei mai mult de un pahar de alcool într-o oră, surplusul de alcool va fi trimis în sânge și apare starea de ebrietate.

Eliminarea alcoolului  depinde de greutate, vârstă şi sex. Alţi factori importanţi de care depinde timpul de eliminare a alcoolului din organism sunt tipul de băutură consumată, cantitatea, dacă ai mâncat înainte, cât de repede ai băut şi chiar cât de obosit sau stresat erai.

Apa este o soluție: la un pahar de alcool, două pahare de apă. Este o formulă simplă care vine în ajutorul ficatului și rinichilor.

Și creierul are de suferit, chiar după un singur pahar. Oricât de mică ar fi cantitatea de alcool pe care o consumi, vei resimți în scurt timp efectele asupra emoțiilor, judecății, echilibrului, memoriei, vorbirii sau nivelului de furie. Adică, ai toate șansele să strici armonia și buna dispoziție în ocazii deosebite, cum sunt sărbătorile Crăciunului și Anului Nou.

Alcoolemia

Alcoolemia este un cuvânt care dă fiori șoferilor. Să ne aducem aminte că alcoolemia se măsoară în grame de alcool la fiecare litru de sânge. O alcoolemie de 1 g/l înseamnă o parte de alcool pur la 1000 de părți de sânge, precum 0,1 mg/l înseamnă o parte de alcool la 10.000 de părți de sânge. Limita de alcoolemie maximă pe care un șofer o poate avea, fără să riște un dosar penal este între 0,1 și 0,4 mg/ litru alcool pur în aerul expirat (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge). Astfel, se va încadra la contravenție (9 la 20 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni).

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Așadar, iată cum, cu un pahar de alcool, te poți trezi brusc la o realitate dură chiar la începutul unui nou an.