Cu urna mobilă în spitale, la alegerile de duminică
Pentru alegerile europarlamentare și locale de duminică, în mai multe spitale, au fost înregistrate cereri pentru votul cu urna mobilă.
Sunt cereri pentru votul cu urna mobilă în Spitalul ”Floreasca”, Spitalul Universitar de Urgență, Spitalul Militar Central ”Carol Davila”, ”Bagdasar-Arseni”, Institutul Clinic Fundeni.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Anca Coliţă, a afirmat că, până vineri la prânz, aproximativ 30 de persoane au depus cerere pentru a vota în spital.
Și la Spitalul Județean de Urgență Alba, 90 de pacienți au făcute cereri pentru urna mobilă cu scopul de a vota duminică.
Prevederile legale
Conform Biroului Electoral Central, cu urna mobilă pot vota următoarele categorii de persoane:
- persoanele care nu se pot deplasa din cauza unei boli sau din cauza unei invalidități;
- alegătorii internați într-un spital, fie el public sau privat;
- persoanele internate într-un cămin pentru persoane vârstnice;
- persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă;
- persoanele aflate în arest la domiciliu;
- orice persoană aflată în închisoare și care nu și-a pierdut drepturile electorale.
„În secțiile de votare din țară se utilizează o singură urnă specială în care vor fi introduse atât buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru alegerile locale”, se precizează în decizia Biroului Electoral Central.
Urna specială este transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri pentru urna specială sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei desemnate pentru a merge cu urna specială.
La ora 21:00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.