Cui vrea să cedeze statul român cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, parte din patrimoniul UNESCO
În vreme ce nu renunță în favoarea autorităților locale la cetatea Brașovului, de exemplu, statul român ar putea să cedeze un ansamblu de șase cetăți dacice din județele Hunedoara și Alba. Este vorba de situri cu o importanță deosebită, incluse în patrimoniul UNESCO.
Inițiativa aparține unui grup de peste o sută de parlamentari, majoritatea de la PSD (90) dar și de la PNL (14), AUR (8) sau minorități.
A fost depusă în februarie, la Senat, și a primit deja avize favorabile de la mai multe comisii. Ultima care s-a pronunțat în sens pozitiv este Comisia pentru cultură și media a Senatului, în cadrul ședinței din 5 aprilie 2023.
Ar urma să fie preluate de Consiliile Județene din Hunedoara și Alba. Interesant este că doar primul a făcut o solicitare în acest sens și doar pentru una dintre cetăți.
Ce prevede noua lege
Propunerea își dorește să modifice regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO.
Mai întâi, terenurile din fondul forestier naţional pe amplasamentul cărora se află zona de sit a Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi zona de protecţie se scot definitiv din fondul forestier naţional, „fără plată şi fără compensare.”
„Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei înscrise în inventarul domeniului public naţional şi aflate în administrarea unor consilii judeţene, se preiau în domeniul public judeţean, în scopul întreţinerii, restaurării, consolidării, conservării şi punerii în valoare.
Dacă după o perioadă de 7 ani direcţiile judeţene pentru cultură constată neîndeplinirea condiţiilor, scopului şi a obligaţiilor privind executarea lucrărilor, bunurile revin în domeniul public al statului şi în adminisrarea Ministerului Culturii, în condiţiile legii”, se arată în proiectul de lege.
Care sunt cetățile vizate
Ansamblul de șase monumente, intitulate „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, este situat în judeţul Hunedoara şi în Judeţul Alba. Datează din vremea Regatului Dac (sec. I i.Hr.- începutul sec. II. d. Hr.) și au fost înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1999.
Sunt vizate:
– Cetatea dacică de la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia– localizată în satul Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara;
– Cetatea dacică de la Costeşti – Cetăţuie – localizată în satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, Judeţul Hunedoara;
– Cetatea dacică de la Costeşti -Blidaru – localizată în satul Costeşti, comuna Orăştioara de Sus, Judeţul Hunedoara;
– Cetatea de la Luncani – Piatra Roşie- localizată în aproprierea satului Alunu, comuna Boşorod, Judeţul Hunedoara;
– Cetatea dacică de la Băniţa – localizată în satul Băniţa, comuna Băniţa, Judeţul Hunedoara;
– Cetatea dacică de la Căpâlna – Căpâlna- localizată în satul Căpâlna comuna Săsciori, judeţul Alba.
Cum se justifică renunțarea la cetăți
Consiliul Judeţean Hunedoara, unul dintre potențialii beneficiari, are în implementare, la această dată, două proiecte cu finanţare externă :
-proiectul „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” din cadrul Schemei de ajutor de stat pentru restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Hunedoara în parteneriat cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi More og Romsdal Fylkeskommune;
-proiectul „Conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munţii Orăştiei, jud. Hunedoara”.
„De asemenea, Consiliul Judeţean Hunedoara, intenţionează accesarea unor alte fonduri nerambursabile, iar unul dintre principalele criterii de eligibilitate este reprezentat de apartenenţa bunului/terenului pe care se va realiza investiţia, la domeniul public de interesjudeţean.
Prin modificarea propusă se urmăreşte preluarea în domeniul public al Judeţului Hunedoara a cetăţii dacice de la Grădiştea de Munte Sarmizegetusa Regia – situată în satul Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus şi rezolvarea situaţiei juridice, referitoare la suprapunerea amplasamentelor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei cu terenuri aflate în fondul forestier naţional, precum şi facilitarea demarării şi derulării procedurilor privind exproprierile terenurilor aferente cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, se arată în expunerea de motive.
CJ Alba nu figurează cu vreo solicitare.