Cultura, „condamnată” la „taxă de raft”? La mallul din Galați, romanele lui Mircea Cărtărescu sunt plasate la nivelul gresiei

Publicat: 18 ian. 2025, 08:16, de Sorin Costea, în Cultură , ? cititori
Cultura, „condamnată” la „taxă de raft”? La mallul din Galați, romanele lui Mircea Cărtărescu sunt plasate la nivelul gresiei
Raft la o librărie din Galați: autorul Mircea Cărtărescu este „la pământ”

Controversata „taxă de raft” pe care trebuie să o plătească hipermarketurilor fermierii autohtoni pentru plasarea produselor lor pe o poziție care să atragă atenția cumpărătorilor pare să fie aplicabilă și în domeniul culturii naționale.

La raionul dedicat literaturii din hipermarketul Carrefour de la mallul „Shopping City” din Galați, două dintre cele mai importante apariții editoriale din ultimii ani, romanele „Teodoros” și „Solenoid”, ale scriitorului Mircea Cărtărescu, sunt plasate în cea mai defavorabilă poziție, pe ultimul raft de jos, la câțiva centimetri deasupra gresiei.

Ceva mai aproape de privirile cumpărătorilor, pe rafturile superioare, sunt un „Ghid pentru alinarea  suferinței – cum să îți vindeci sufletul după o pierdere dureroasă”, un alt ghid pentru curele de slăbire („Cum să nu ții o dietă – știința pierderii în greutate sănătoase și sustenabile”), precum și o sumedenie de titluri importante pentru pasionații de lectură, dar nu la fel de importante precum cele două romane ale lui Mircea Cărtărescu.

Angajații magazinului nu ne-au oferit niciun fel de explicații cu privire la modul de expunere a cărților la raft, nici dacă și la aparițiile editoriale trebuie plătită o „taxă de raft”, ca la legume-fructe.

„Solenoid” a câștigat „Dublin Literary Award 2024”, iar „Teodoros” a fost nominalizat la „Prix Femina Étranger” și „Prix Médicis 2024”

Cele două romane ale lui Mircea Cărtărescu sunt apariții editoriale de referință ale literaturii contemporane românești, fiind bine apreciate în Europa, dar nu numai în Europa, și distinse cu importante distincții internaționale.

Anul trecut, romanul „Solenoid” a câștigat Premiul „Dublin Literary Award 2024”, în valoare de 100.000 de euro, cel mai mare premiu din lume acordat unui roman tradus și publicat în limba engleză.

„Cu pasaje de mare frumusețe, extrem de inventive pe alocuri și încărcate de accente filosofice și lirice, <<Solenoid>> este opera unui important scriitor european, relativ necunoscut publicului englez”, se spune în punctul de vedere al juriului care i-a oferit lui Mircea Cărtărescu premiul „Dublin Literary Award 2024”.

Pe lista scriitorilor cărora le-a fost decernat acest premiu se află celebrul scriitor turc Orhan Pamuk cu romanul „Mă numesc Roșu”, francezul Michel Houllebecq și scriitoarea germană de origine română Herta Muller, care a primit „Premiul Nobel pentru Literatură” în 2009.

Celălalt roman al lui Mircea Cărtărescu, „Theodoros”, a fost distins în 2023 cu Premiul pentru proză la „Gala Premiilor Observator Cultural” și la „Gala Radio România Cultural”, iar în toamna lui 2024 a fost înscris pe lista scurtă a „Prix Médicis 2024”. Și tot în toamna anului trecut, în septembrie, a fost nominalizat pentru Premiul „Prix Femina Étranger”.

 Apărut anul trecut în franceză, spaniolă, germană, italiană şi bulgară, „Theodoros” este unul dintre cele mai apreciate romane ale anului 2024 în întreaga lume, bucurându-se de cronici entuziaste în cele mai importante publicaţii.