Cum a ajuns Erdogan de la vânzătorul de limonadă Sultanul de neînvins

Publicat: 28 mai 2023, 22:50, de Aura Bănescu, în News , ? cititori
Cum a ajuns Erdogan de la vânzătorul de limonadă Sultanul de neînvins

Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din 2023, obținând încă 5 ani de putere. Erdogan este prezentat adesea în Occident ca un sultan de nedetronat, însă puțină lume știe că Tayyip Erdogan a crescut într-un cartier sărac din Istanbul, a vândut limonadă pe stradă și a făcut închisoare.

Născut la Kasimpasa, un cartier popular din Istanbul, Erdogan se laudă adesea cu originile sale modeste. Educat la un liceu religios, vânzător stradal de limonadă, „Tayyip” a visat o vreme o carieră de fotbalist, după care s-a lansat în politică, în mişcarea islamistă.

Ales primar al Istanbulului în 1994, el triumfă în 2002, când AKP obţine victoria în alegerile legislative şi devine premier, un an mai târziu, după ce-i este amnistiată o pedeapsă cu închisoarea la care a fost condamnat după ce a recitat în public un poem religios, comparând moscheile cu barăcile, minaretele cu baionetele și credincioșii cu o armată.

”Reis” (şef) rămâne pentru susţinătorii săi omul miracolului economic şi reformelor care au eliberat majoritatea religioasă şi conservatoare din ţară de dominaţia elitei laice.

După ce a urcat pe scena națională ca șef al Partidului AK, a devenit prim-ministru în 2003.

Guvernul său a îmblânzit armata Turciei, care a răsturnat patru guverne din 1960, iar în 2005 a început discuțiile pentru a-și asigura o ambiție de decenii de a adera la Uniunea Europeană – un proces care s-a oprit ulterior, scrie hotnews.ro.

Președintele Turciei și soția lui au mai multe palate

Președintele în exercițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, are avere de peste 170 de milioane de euro, dar și trei palate. Soția sa, Emine Erdogan, este obsedată de cumpărături și are propriul avion privat, care o duce în vacanțe și în cele mai de lux magazine. Ea este pasionată și de antichități.

Soția sa bea și cel mai scump ceai verde pe care îl servește din cești placate cu aur. Fiecare este în valoare de 300 de euro. S-a mai aflat că Emine Erdogan a cheltuit 46 000 de euro într-un bazar de antichități într-o vizită oficială alături de soțul ei în Varșovia, Polonia. Aceasta a cerut ca un mall din Bruxelles să fie închis pentru a participa în liniște la un zaiafet organizat de un renumit designer.

Palatele pe care le deține Erdogan sunt în afara capitalei turce Ankara. Construcția unuia dintre ele a costat mai bine de 600 de milioane de euro. Pereții interiori ai palatului sunt acoperiți cu tapet de mătase, iar camerele sunt prevăzute cu uși duble, potrivit Click.

Acoperirea cu covoare a încăperilor colosale ar fi scos din buzunar aproximativ opt milioane de euro.

Care ar fi atuurile lui Erdogan

Când Erdogan a venit la putere în 2003, Turcia se afla pe calea unei reveniri economice şi părea o poveste de succes incredibilă şi invidiată de vecinii săi.

Omul însuşi, fiu al unui căpitan de vas, este un politician instinctiv şi carismatic care electrizează campania electorală datorită unei legături naturale cu masele admirative din întreaga Anatolie.

Susţinătorii şi chiar şi criticii îl creditează pe Erdogan şi echipa sa pentru primele realizări: îmbunătăţirea vieţii celor săraci prin furnizarea de electricitate şi apă, creşterea venitului pe cap de locuitor, împărţirea resurselor, asistenţă medicală, construirea de noi şcoli, clinici, drumuri, poduri şi aeroporturi.

Susţinătorii şi chiar şi criticii liberali spun că Erdogan şi-a lăsat amprenta şi prin creşterea profilului Turciei ca putere regională şi prin ridicarea interdicţiei de a purta vălul, ceea ce a permis femeilor conservatoare să lucreze în sectorul public şi să urmeze liber cursurile universitare.

Dar, pentru critici, el a creat totodată o nouă clasă de oligarhi corupţi, „Tigrii din Anatolia” – antreprenori şi magnaţi din domeniul construcţiilor cu interese personale, care au înlocuit conglomeratele tradiţionale din tabăra secularistă.

foto: Facebook Tayyip Erdogan