Cum a ajuns tezaurul dacilor la Muzeul Drents: explicațiile directorului Ernest Oberländer-Târnoveanu
Un atac de o violență fără precedent în lumea muzeală europeană a zguduit comunitatea internațională: patru piese de tezaur, printre care coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, au fost furate din cadrul expoziției „Dacia! Empire of Gold and Silver” organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Hoții au acționat fulgerător, în noaptea de vineri spre sâmbătă, folosind explozibil pentru a pătrunde într-un spațiu aparent ultrasecurizat.
O expoziție de prestigiu, dar cu final tragic
Expoziția de la Muzeul Drents a fost rezultatul unui efort comun între Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și partenerii olandezi, având ca scop promovarea unei civilizații mai puțin cunoscute în Europa de Vest. „Assen este un oraș mic, dar Muzeul Drents este unul dintre cele mai moderne din țară, cu investiții de 10 milioane de euro pentru asigurarea condițiilor de securitate și conservare. Totuși, ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore este o realitate pe care nici în cele mai pesimiste scenarii nu am anticipat-o”, a declarat Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul MNIR, în cadrul unei conferințe de presă.
Explozibil și breșe de securitate
Conform informațiilor preliminare, hoții au folosit dinamita pentru a sparge un zid exterior din beton armat. Piesele erau depozitate în vitrine speciale anti-furt, însă acestea nu au rezistat atacului. „Contractul includea cerințe clare privind securitatea, iar conducerea muzeului a garantat un post de control activ 24/24. Ancheta poliției va clarifica unde s-a produs breșa,” a precizat Oberländer Târnoveanu.
Deși transportul pieselor a fost realizat conform celor mai stricte norme internaționale, iar expoziția era asigurată pentru 30 de milioane de euro, acest incident ridică semne de întrebare legate de vulnerabilitățile existente în sistemele muzeale.
Impactul jafului asupra patrimoniului românesc
Piesele furate – coiful de aur de la Coțofenești și cele trei brățări dacice – sunt artefacte de o valoare istorică și simbolică inestimabilă. „Aceste obiecte sunt parte integrantă din identitatea culturală a României. Au fost expuse anterior în China, Portugalia, Germania, dar întotdeauna s-au întors acasă,” a explicat directorul MNIR.
Expoziția „Dacia! Empire of Gold and Silver” avea rolul de a aduce în prim-plan bogățiile și unicitatea civilizației dacice, într-o țară unde această cultură este aproape necunoscută.
Securitatea în muzee: lecții de învățat
Acest jaf, primul de acest gen care implică explozibil, ar putea schimba regulile jocului în lumea muzeală. „Patrimoniul trebuie să circule pentru a fi cunoscut, studiat și apreciat, dar trebuie să asigurăm condiții de securitate mult mai riguroase,” a subliniat Oberländer Târnoveanu.
Incidentul de la Assen reiterează necesitatea unei colaborări internaționale mai strânse pentru protejarea patrimoniului cultural, în special în contextul unor furturi atât de sofisticate.
O anchetă în curs și speranțe pentru recuperare
Autoritățile olandeze și române cooperează pentru recuperarea artefactelor furate. „Nimeni nu poate estima durata anchetei. În cazul braconajelor din Munții Orăștiei, o parte dintre artefacte au fost recuperate după ani de zile, iar unele sunt încă căutate,” a declarat directorul MNIR.
Deși suma exactă a asigurării pentru piesele furate rămâne confidențială, acest incident reprezintă un avertisment sever pentru comunitatea muzeală internațională, subliniind fragilitatea unui sistem în care cultura întâlnește criminalitatea.