Cum a ajuns un fermier cunoscut din Bărăgan să producă mici și hamburgeri pentru HoReCa

Publicat: 25 mai 2024, 08:21, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Exclusiv
Cum a ajuns un fermier cunoscut din Bărăgan să producă mici și hamburgeri pentru HoReCa

Viața de fermier nu este deloc ușoară, iar mulți preferă să rămână doar la cultura mare și să nu se bage pe zootehnie. Cei care o fac și apoi închid lanțul prin procesare au ceva curaj, am spune, mai ales că trebuie să-și găsească și o piață de vânzare.

Alexandru Baciu este un fermier cunoscut din Călărași care lucrează peste 2.000 hectare de teren agricol, deține o fermă cu peste 1100 de animale, vaci de carne și de lapte, abator și mai nou o unitate de procesare. Închide lanțul, practic, cu producție de mici și hamburgeri pentru HoReCa, un client important.

În același timp, produsele de la Ferma Baciu vor merge către cele patru magazine proprii, dar și către restaurantul specializat pe carne de vită. Și să nu uităm de burgărie, tot proprie.

Cât despre producția de lapte, aceasta este livrată către un procesator din județul Brașov, dar mai ajunge la consumatori și prin intermediul automatelor de lapte.

Investiție de peste 2,5 milioane euro

Ferma Baciu a investit peste 2,5 milioane de euro într-o linie de producție și procesare, fondurile fiind asigurate din resurse proprii – 600 de mii de euro – și  dintr-un credit bancar (1.9 milioane de euro). Fermierul nici nu vrea să audă de fonduri europene din cauza birocrației.

“Se dorește amortizarea investiției în 7 ani după cum este și negociată finanțarea, însă acest lucu va depinde de cererea din piață. Mizăm pe o perioadă mai scurtă de recuperare a investiției bazându-ne pe faptul că „Ferma Baciu” are deja un renume pe piață cărnii de vită”, declară Ana Baciu, administratorul de la Ferma Baciu, fiica fermierului. De altfel, cei doi copii sunt cei care au preluat frâiele afacerii de ceva timp și duc mai departe munca tatălui lor.

Nouă linie de procesare pentru burgeri și mici are o capacitate de productie de 10 tone de produs finit pe zi.

Mai trebuie spus că La Ferma Baciu se prelucrează 700-800 de tone de carne, capacitatea fiind, însă, de 1200 de tone pe an.

Din păcate, astfel de investiții în rândul fermierilor sunt destul de puține, mulți dintre ei oprindu-se doar la sectorul vegetal.

„Fermierii din vegetal nu se mai duc spre zootehnie, sub nicio formă, cine s-a învățat pe vegetal nu se mai duce în zootehnie, fiindcă e foarte greu, zootehnia este mineritul de suprafață al României”, ne-a declarat Alexandru Baciu. Și pe bună dreptate.