Cum a devenit Petre Roman prăjitură…
Să fiu sinceră, nu știu cum a devenit, dar mi s-a părut interesant un astfel de fapt. Prăjitura Petre Roman! Așa cum nu știu ce l-a recomandat mai degrabă pe Roman decât pe alți premieri ai României să dea numele său unei prăjituri.
M-am întrebat, serios, de ce nu prăjitura Emil Boc, Victor Ponta, Cătălin Predoiu, Theodor Stolojan, Mugur Isărescu, Nicolae Văcăroiu, Călin Popescu Tăriceanu, Radu Vasile, Adrian Năstase, Victor Ciorbea, Sorin Grindeanu, Ludovic Orban, Florin Câțu sau chiar Nicolae Ciucă. De ce nu? Și, de ce, în fond, nu prăjitura Viorica Dăncilă, că, na, a fost singura femeie premier a României.
Nici măcar din compoziția prăjiturii, postate de Napoca sweets, nu m-am dumirit de ce Petre Roman are prăjitura lui și ăialalți nu! Ce, Câțu n-avea față de prăjitură? Ori Ciorbea? Ori… Mă rog… Nu știu, o fi pentru că Roman a avut pulover roșu? Pentru că l-au iubit, de l-ar fi mâncat, femeile de la Apaca? Pentru că-și vopsește podoaba capilară pana corbului, așa, de să fenteze ochii care-l privesc? Nu știu, parol că nu știu!
Eu, în locul premierilor numiți și nenumiți, că nu mi i-am amintit nici io pe toți, m-aș supăra. Păi, cum, mămică? Serios! Cum adică? Petre Roman ăsta are stea în frunte și eu nu? Bine că nu sunt și n-am fost prim ministru. Că, uite cum bag zâzanie între conducătorii nației… Dar, serios, cred că e o idee bună ca vreun lanț de cofetării să se bage pe prăjiturile premier. Să vedem cine pe cine mănâncă…
Vă dau rețeta de prăjitură Petre Roman și, cine știe, poate înțelegeți voi și mă dumiriți și pe mine. E fix cum am găsit-o. Inclusiv fără diacritice.
Prajitura Petre Roman
„Blaturi: 8 oua, 16 linguri zahar, 10 linguri faina, 50gr. unt, o lingurita praf de copt, esenta de vanilie, un praf de sare, 100 g nuca macinata, 100 ml lapte, 2 linguri ulei. Ouale se separa iar albusurile se bat cu sarea pana devin spuma, treptat se adauga 8 linguri zahar si mixam in continuare pana obtinem o spuma tare.
Galbenusurile se freaca cu 8 ling. zahar si se adauga in fir subtire in albusuri , mixand usor. Faina, praful de copt si nuca se amesteca, se adauga in ploaie in albusuri si se mixeaza incet, adaugam untul topit si racit, putin cate putin, apoi punem esenta de vanilie. Dupa aceasta faza se adauga laptele caldut amestecat cu uleiul. Compozitia se amesteca cu o spatula. Turnam in tavile de copt tapetate cu hartie de copt.
Tava mea are 34 cu 24 cm. Coacem blaturile la 180 grade pentru 10 -12 min. Dupa ce blaturile sunt coapte se lasa la racit. Crema: 700 ml. lapte, 4 galbenusuri, 2 cani zahar pudra, 300 gr. unt la temperatura camerei, 5 linguri faina,1 lingura amidon, esenta vanilie, esenta lamaie. Punem la incalzit 600 ml. lapte la foc mic. Galb. se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul apoi adaugam faina, amestecata cu amidonul si mixam, punem restul de lapte si mixam, laptele cald il turnam peste budinca si punem la fiert la foc mic, amestecand cu telul in forma de para, fierbem crema pana obtinem o budinca, adaugam esente dupa gust.
Crema fiarta se strecoara repede dupa ce se ia de pe foc ca sa avem o crema fina. Lasam crema la racit mai intai la temp. camerei si apoi la frigider. Mixam untul la temp. camerei pana devine spumos si treptat adaugam din crema rece, mixam pana avem consistenta dorita. Punem crema la rece pana la utilizare. Blatul se taie in trei parti egale, eu l-am lasat la congelator 15 min. inainte sa il tai, se taie mai bine.
Pregatim un sos caramel din 150 gr. zahar ( zaharul se topeste pana devine lichid) sosul caramel se toarna pe prima foaie de blat pe care am asezat in tava in care am copt blatul, caramelul se intinde repede si se lasa la racit, apoi se adauga jumatate din crema, peste crema alta foaie de blat si inca un strat de caramel facut chiar atunci si se lasa la racit , apoi crema si ultima foaie de blat. Eu am lasat putina crema ca sa intind peste ultima foaie. Prajitura se da la rece peste noapte.
Eu am ales sa ornez prajitura cu frisca din smantana, nuci prajite si sos caramel ( sosul caramel l-am cumparat.) Am folosit 250 ml. smantana pentru frisca, pe care am batut-o intr-un bol rece cu 3 linguri zahar pudra. Ioana Curt. Aici este varianata si cu nuca macinata in blaturi.”
Atât! Despre prăjitura Petre Roman atât!