Cum a rămas cu permisul în buzunar un „boss”, deși a depășit cu mult viteza legală

Publicat: 30 mart. 2023, 11:45, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum a rămas cu permisul în buzunar un „boss”, deși a depășit cu mult viteza legală

Pentru ca „boss-ul” să nu rămână pieton, șefii poliției Turnu Măgurele au făcut ședințe peste ședințe pentru a salva onoarea șoferului influent.

În data de 29.05.2019, ora 09.42, șoferul în discuție, aflat la volanul unui autoturism Range Rover, a fost prins circulând pe DN52, în afara localității, cu viteza de 148 km/h într-o zonă în care viteza maximă era limitată la 90 km/h.

Momentul a fost depistat cu aparatul radar de un echipaj de la Biroul Rutier Turnu Măgurele. Conform legii în vigoare la acea dată, șoferul ar fi trebuit amendat cu 1.305 lei, 9 puncte de penalizare și sancțiunea complementară a reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile întrucât depășise cu mai mult de 50 km/h limita de viteză admisă pe acel sector de drum.

Deranjat că va rămâne pieton pentru trei luni, șoferul a început să sune șefi din poliție, astfel că la fața locului s-a deplasat șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției Turnu Măgurele, care a încercat să rezolve amical situația complicată, apelând la amabilitatea subalternilor săi care apucaseră deja să întocmească procesul verbal de constatare.

Agentului i s-a propus de către superiorul său să anuleze procesul-verbal deja întocmit și să îi trimită o comunicare proprietarului autoturismului prin care să i se solicite să comunice cine a condus autoturismul la momentul sancționării, această soluție permițându-i șoferului să indice o altă persoană căreia să i se suspende dreptul de a conduce. Agentul a refuzat inițial propunerea, știind că este ilegală, dar în cele din urmă a cedat presiunilor venite din partea șefului său direct, promițând ca va proceda întocmai.

Ședințe la poliție pentru „micșorarea” vitezei

Ajuns la birou, agentul s-a speriat că ar putea să-și riște cariera dacă va anula procesul-verbal, așa că a decis să finalizeze completarea procesului-verbal ca fiind întocmit în lipsa contravenientului, dar să păstreze mențiunile privind faptul că respectivul șofer a condus cu viteza de 148 de km/h și a fost sancționat cu amenda aferentă celor 9 puncte de penalizare și sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile, așa cum scria ”la carte”.

După această nesupunere au urmat ședințele. Agentul a fost băgat în biroul șefilor, a fost chemat la întâlniri prin dosul curții sediului poliției, doar pentru a găsi împreună o rezolvare astfel încât boss-ul cu Range Rover să nu fie supărat. Polițiștii au ajuns să sune și pe la colegii din București, oameni cu experiență în domeniu, care l-au învățat cam ce-ar trebui să facă pentru a anula procesul verbal.

În final, polițiștii au căzut de acord ca șoferul să fie sancționat pentru o viteză mai mică înregistrată inițial de aparatul radar, respectiv de 106 km/h, viteză care nu ar fi atras aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. De asemenea, mențiunile din procesul-verbal întocmit inițial au fost îngroșate cu pixul pentru ca acestea să devină ilizibile și astfel să existe un motiv pentru anularea procesului-verbal.

Falsuri grosolane în procesul verbal de poliție

Știind că face un fals grosolan, agentul a avut inspirația să facă fotografii cu telefonul procesului verbal în faza inițiala, întocmit corect și abia apoi să modifice datele cu pixul, așa cum fusese sfătuit de șeful său.

Astfel, – La rubrica ”a săvârșit următoarele” a modificat viteza cu care a fost depistat contravenientul menționând viteza nereală de 106 km/h în loc de 148 km/h, respectiv că a fost depășită viteza legală cu 16 km/h în loc de 58 km/h;

– La rubrica ”articol sancționare” a modificat articolul scriind art. 99/2 din OUG nr. 195/2002 în loc de 102/3/E așa cum fusese menționat inițial în mod real.

– La rubrica ”puncte amendă” a modificat cifra, scriind 2 în loc de 9 așa cum fusese menționat inițial în mod real;

– La rubrica ”jumătate din minimul prevăzut de lege” a modificat cifrele, scriind 290 în loc de 652,5 așa cum fusese menționat inițial în mod real;

– La rubrica ”total amendă” a modificat cifrele, scriind 2 x 145 = 290 în loc de 9 x 145 = 1305 așa cum fusese menționat inițial în mod real;

Prin acest proces-verbal măsluit i s-a aplicat șoferului sancțiunea contravențională a amenzii în cuantum de 290 de lei și 2 puncte penalizare, fără a i se aplica sancțiuni complementare, respective suspendarea dreptului de a conduce pentru trei luni.

DNA a intrat pe fir

DNA a aflat despre această ispravă, iar la sediul poliției au avut loc percheziții. Suspecți în cauză au fost șoferul, șeful biroului rutier, dar și agentul care măsluise procesul-verbal la presiunea superiorului său. La audieri, polițistul a mărturisit tot, explicând că a acceptat să procedeze conform ordinelor primite de la șeful direct de frică să nu aibă problem serioase la serviciu. Șeful său direct era cel care făcea planificările schimburilor și stabilea cine muncea de sărbători, de asemenea, dacă pe viitor agentul ar fi dorit să se mute la o altă structură din cadrul Poliției avea nevoie de acordul șefului.

În plus, au existat tot felul de presiuni, a precizat agentul. Acestuia i s-a spus direct că există persoane influente din afara poliției care au cunoștințe printre șefii IPJ Teleorman și care ”ne vor răul, iar că până în acel moment el ne-a ”ținut partea” dar că din acel moment ”își ia mâna de pe noi”, în măsura în care îl voi sancționa” pe respectivul.

„Mi-a fost teamă de consecințe”

”Eu de fapt nu am dorit să anulez procesul-verbal, dar mi-a fost teamă ca dacă nu procedez cum îmi solicită …, datorită funcțiilor de conducere ale acestora și autorității pe care o au asupra mea voi suferi consecințe nefavorabile la locul de muncă. De asemenea, mi-a fost teamă de influența pe care ar putea să o aibă asupra șefilor din cadrul IPJ Teleorman și că în acest fel șefii ar putea să aibă o atitudine defavorabilă mie și să fie mult mai exigenți în ce mă privește. De exemplu, puteam fi dezavantajat la stabilirea turelor în programul de lucru, să nu fiu detașat cu ocazia stării de urgență/alertă la o altă unitate de poliție, lucruri despre care auzisem că s-ar fi întâmplat altor polițiști în cazuri asemănătoare”, a explicat polițistul în fața anchetatorilor.

Astfel de presiuni au urmat și după ce DNA a făcut percheziții în sediul poliției, agentul fiind vizitat acasă, dar și băgat în ședințe în timpul cărora i s-a explicat ce să declarare în fața anchetatorilor.

Ofițerul Victor Pințoiu a fost condamnat în primă instanță, de Tribunalul Teleorman, la 3 ani și 2 luni de închisoare, sentința nefiind definitivă, scrie ziare.com