Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu de sărutul libidinos al lui Brejnev
Leonid Brejnev, secretarul general al Uniunii Sovietice, era vestit pentru săruturile agresive pe gură date șefilor de stat. Acestea sfidau orice bun simţ diplomatic. Ceaușescu a evitat vestitul sărut.
Brejnev își personalizase sărutul cu oficialii, astfel: prima dată pe obrazul stâng, apoi pe dreptul și, la final, pe gură.
Un sărut memorabil
Un sărut care a făcut înconjorul lumii a fost în 1979. Atunci, Brejnev a fost suprins de fotografii vest-germani sărutându-l fierbinte pe Erich Honeker, liderul comunist al RDG. Leonid Brejnev fusese invitat de către reprezentantul puterii comuniste din RDG, Erich Honecker, pentru a celebra 30 de ani de la naşterea jumătăţii estice a Germaniei. După ce au urcat împreună în tribună, sovieticul şi-a rostit discursul. După s-a întors spre Erich Honecker, s-au îmbrăţişat și spre suprinderea întregii lumi, dar şi spre deliciul fotoreporterilor, cei doi lideri s-au sărutat prelung pe gură. De altfel Honeker, obişnuindu-se cu săruturile lui Brejnev, le-a practicat până la demiterea sa, în 1989.
Momentul a fost imortalizat perfect de către fotograful Regis Bossu. Publicaţiile de pe întreg mapamondul au preluat rapid poza şi au numit-o scurt, dar esenţial „Sărutul”.
Alți șefi de stat, același sărut Brejnev
O altă ispravă de acest gen, s-a petrecut la întrevederea dintre Brejnev şi Iosip Broz Tito, fostul preşedinte al Jugoslaviei. Îmbrăţişarea dintre cei doi a fost atât de puternică şi pasională încât Brejnev l-ar fi muşcat de buze pe omologul său.
De sărutul lui Brejnev nu a scăpat nici premierul legendar al Indiei, Indira Gandhi. Liderul sovietic a reuşit să-i aplice „triplul sărut” la o întâlnire oficială, chiar în apartamentul ei. Locuința a fost transformată, după asasinarea acesteia, într-un muzeu în care se află şi astăzi o fotografie care imortalizează momentul Brejnev.
De acest sărut au beneficiat toți marii lideri ai lumii de la Yasser Arafat, liderul palestinian, până la jimmy Carter, președintele american.
Cine a scăpat de sărutul lui Brejnev?
Au reușit totuși să scape de săruturile pe gură Margaret Thatcher, sub pretextul că este femeie, Fidel Castro care și-a aprins un trabuc imediat ce Brejnev s-a apropiat de el și Nicolae Ceaușescu.
Ceaușescu s-a sfătuit îndelung cu apropiații săi și până la urmă, aceștia au reușit să transmită echipei lui Brejnev că are ceva probleme de sănătate, iar sărutul este o transmitere de microbi. Astfel, cei doi oficiali s-au sărutat doar pe obraji.
În obtuzitatea lui, fostul lider sovietic nu admitea că trebuie să respecte cultura reprezentanţilor popoarelor cu care avea întrevederi, punându-i pe aceştia în situaţii absolut jenante.
Despre Nicolae Ceauşescu, L. Brejnev ar fi spus oarecum dezamăgit: „Nu-mi place de Ceaușescu ăsta. Este rece ca gheața. Este un om matur deja, dar încă n-a învăţat să sărute cum trebuie…”
Astfel, Ceaușescu a reușit să evite sărutul pe buze al lui Brejnev, în public, dar nu și în privat. În 1966, Brejnev a făcut o vizită secretă la București. El încerca să-l îmbuneze pe Ceaușescu în luarea unor decizii în cadrul Tratatului de la Varșovia și în CAER. La acea vreme, Ceaușescu recunoaștea râzând față de apropiați că a fost pupat.
26 ianuarie, 105 ani de la nașterea dictatorului Nicolae Ceaușescu
Astazi, probabil sute de nostalgici se vor îngrămădi la Cimitirul Ghencea. Acolo, Nicolae și Elena Ceaușescu își dorm somnul de veci. Ei sunt încă regretați de cei care au avut avantaje în regimul comunist de tristă amintire.
Soții Ceaușescu au fost scoși din groapă
Pe 21 iulie 2010, la cererea fiului Valentin și a ginerelui Mircea Oprean, soții Ceaușescu au fost deshumați. Imaginile apărute în spațiul public au arătat că au fost găsite paltonul și celebra caciulă de astrahan purtate de dictator în ziua de 25 decembrie.
Probele ADN, analizate la IML, spulberă toate celelalte ipoteze despre care s-a vorbit timp îndelungat și anume că nu ar fi fost îngropați acolo.
Nicolae Ceaușescu a fost executat pe 25 decembrie 1989, pentru genocid și subminarea economiei naționale.
Vezi și: Azi ar fi fost ziua lui: Nicolae Ceaușescu, pentru ultima oară secretar general al PCR (VIDEO)