Cum afectează comasarea alegerilor mii de tineri din România? Ce cer ONG-urile
Mai multe ONG-uri fac apel la premierul țării, Marcel Ciolacu căruia îi cer printr-o scrisoare deschisă să reducă, la 45 de zile înainte de data alegerilor, termenul până la care oamenii își pot face viză de flotant.
”Decizia comasării alegerilor, coroborată cu cadrul legislativ actual prin viza de flotant pentru a vota în localitatea de reședință, face imposibilă în acest moment obținerea de către tineri a vizei de flotant, dat fiind că însăși comasarea alegerilor a fost anunțată cu sub 6 luni înainte de data alegerilor locale”, spun tinerii.
Apelul făcut de ONG-uri, vine în contextul în care, la momnetul actual, viza de flotant trebuie obținută cu șase luni înainte de data alegerilor. Decizia comasării alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de șase luni înainte de momentul scrutinului, deci cetățenii aflați în situația asta, nu își mai pot procura documentul necesar.
”În concret, pentru a asigura respectarea dreptului de vot al tinerilor din România la toate categoriile de alegeri din acest an, organizațiile semnatare au solicitat modificarea art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în sensul dispozițiilor în vigoare anterior modificărilor realizate prin Legea nr. 256/2023, astfel încât stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor”, mai arată tinerii.
Tinerii, în imposibilitatea de a ajunge la vot
ONG-urile atrag atenția și susțin că, una dintre cele mai afectate categorii este cea a tinerilor. La rândul lor, aceștia muncesc sau studiază în alte orașe, iar o bună parte dintre ei nu și-au schimbat și adresa de pe buletin.
Aceasta nu este singurul lucru asupra căruia atrag atenția tinerii. Data de 9 iunie coincide cu sesiunea de examene la majoritatea universităților din România. Astfel, pentru mulți tineri votanți nu va fi posibil să se întoarcă în localitatea de domiciliu pentru a putea vota, spun ONG-urile care vorbesc și despre prezența scăzută la vot a tinerilor.