Cum altfel? Camera Deputaților a respins proiectul care interzice SRI să aibă activitate în presă, justiție sau parlament
Camera Deputaților a respins un proiect de lege menit să extindă controlul asupra activității serviciilor secrete în România. Propunerea legislativă, inițiată de deputatul neafiliat Tudor Benga, a fost blocată în plenul de marți, cu majoritatea PSD și PNL votând împotriva acesteia. Nici nu ne așteptam la altceva!
Proiectul de lege propune ca personalul Serviciului Român de Informații (SRI) să nu mai poată desfășura activități în domeniile presei, justiției și în cadrul Parlamentului României. Această inițiativă legislativă a stârnit un puternic val de controverse și a generat critici din partea unor reprezentanți ai societății civile și ai partidelor de opoziție.
Deși propunerea legislativă ar fi trebuit să fie supusă unor dezbateri ample în comisii, aceasta a fost respinsă în plenul Camerei Deputaților, fără a beneficia de o discuție profundă și transparentă. În urma acestei decizii, proiectul va urma să primească votul decizional al Senatului, etapă care va fi crucială pentru viitorul său.
Reprezentanții USR au criticat vehement respingerea proiectului, subliniind importanța controlului civil asupra serviciilor de informații și necesitatea dezbaterii serioase și transparente a acestui subiect în cadrul Parlamentului. Ei au evidențiat faptul că această decizie reflectă o lipsă de voință politică din partea unor partide de a permite o monitorizare adecvată a activității serviciilor secrete.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc în plenul Camerei Deputaților, s-a subliniat că controlul asupra serviciilor secrete este esențial pentru consolidarea democrației și a statului de drept în România. Propunerea legislativă respinsă ar fi urmat să introducă mai multe interdicții pentru SRI, inclusiv desfășurarea de activități comerciale, cu excepția celor derulate prin intermediul unei singure regii autonome sau a unor unități medicale.
De asemenea, proiectul de lege ar fi creat o nouă comisie specializată în Parlament, care ar fi avut dreptul de a controla și monitoriza activitatea serviciilor secrete, inclusiv prin acces nelimitat în sediile acestora și la documentele clasificate. Această comisie ar fi avut responsabilitatea de a investiga și soluționa sesizările cetățenilor cu privire la încălcarea drepturilor și libertăților constituționale de către serviciile secrete.
Într-un comunicat de presă, USR a subliniat că este crucial ca serviciile secrete să fie supuse unui control democratic și transparent, iar adoptarea acestui proiect de lege ar fi reprezentat un pas important în această direcție. Totodată, respingerea acestuia ridică semne de întrebare cu privire la gradul de implicare și responsabilitate a Parlamentului în monitorizarea și supravegherea activității serviciilor secrete în România.
În concluzie, decizia Camerei Deputaților de a respinge proiectul care interzice SRI să aibă activitate în presă, justiție sau Parlament reflectă o dispută majoră în ceea ce privește controlul civil asupra serviciilor secrete în România. Această controversă ridică întrebări cu privire la transparența și responsabilitatea instituțiilor democratice în garantarea statului de drept și a democrației în țară. Următoarele etape ale procesului legislativ, în special dezbaterile din Senat, vor fi decisive pentru evoluția acestui subiect și pentru viitorul controlului asupra serviciilor secrete în România.