Cum ar putea arăta planul de pace al lui Trump?

Publicat: 12 ian. 2025, 21:12, de Rona David, în ANALIZĂ , ? cititori
Exclusiv
Cum ar putea arăta planul de pace al lui Trump?
Pace, planul lui Putin

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, recent, că dorește să se întâlnească cu viitorul președinte american, Donald Trump, pentru a conveni asupra unui plan de pace înainte de orice negocieri cu președintele rus Vladimir Putin. Care ar fi variantele prin care s-ar pune capăt războiului aflăm de la un expert al geopoliticii Federației Ruse, Mihai Isac, invitat la Dialogurile Puterii.

„2024 a fost un an super-electoral în Statele Unite. Am avut alegeri prezidențiale, am avut alegeri pentru o treime din Senatul american, pentru întreaga componență a Camerei Reprezentanților și foarte multe alegeri locale. Dacă nu mă înșel, pentru 12 posturi de guvernator și pentru parlamentele statelor din componența SUA. Donald Trump a jucat rolul de locomotivă electorală.

20 ianuarie este așteptată cu îngrijorare atât de  Kremlin, cât și de Kiev

O serie de declarații trebuie primite în acest sens pentru că este imposibil să finalizezi un război cum este cel din Ucraina. 20 ianuarie este așteptat cu îngrijorare atât de  Kremlin, cât și de Kiev. Vedem ultimele încercări de a ocupa cât mai mult teren înaintea datei de 20 ianuarie”.

Mihai Isac atrage atenția că noua ofensivă a armatei ucrainene e considerată o diversiune pentru o ofensivă mult mai mare.

„Vedem o nouă ofensivă a armatei ucrainene în curs, pe care eu, personal, o consider o diversiune pentru o ofensivă mult mai mare, care va avea loc poate în zona de sud a frontului, pentru a elibera cât mai mult pământ.

Înainte de 20 ianuarie, Federația Rusă și-a relansat și a identificat atacurile în zona Donbas, pentru a ocupa mai multe localități și pentru a rupe lanțul de așezări fortificate din regiune care asigură flancul armatei ucrainene”.

Analistul ține să sublinieze faptul că realitatea de pe teren va influența și realitatea de la masa discuțiilor.

„Fiecare tabără trebuie să se poziționeze cât mai bine. Trebuie să înțelegem că în acest moment Federația Rusă controlează peste 120.000 km² din Ucraina. Asta, în echivalent, înseamnă mai mult de jumătate din teritoriul național românesc”.

Cum ar arăta pacea lui Trump în Ucraina?

„Cu siguranță, nici Moscova, nici Kievul nu vor pleca mulțumiți de la aceste negocieri. Cel mai probabil, Ucraina va fi nevoită să accepte, sub o formă sau alta, continuarea prezenței Federației Ruse în regiuni, cum este Crimeea.

Dar în același timp, Ucraina este un test pentru Donald Trump. Prima sa administrație a fost prima administrație americană care a furnizat armament Ucrainei. 

În același timp, Donald Trump nu poate permite ca America să cunoască unu eșec similar Afganistanului din 2021, pentru că dacă Ucraina pică, atunci fondul de securitate NATO și Europa sunt amenințate”. 

Mihai Isac: „Federația Rusă fără Ucraina este o putere regională”

„Federația rusă cu Ucraina este un imperiu care poate ajunge până în mijlocul Europei. Chiar centrul geografic al Europei se consideră că este în partea de vest a Ucrainei, după calculul experților.

Deci dacă Federația Rusă va câștiga războiul din Ucraina, va crea un precedent extrem de periculos. Vedem China care se uită cu ochi dulci la Taiwan și dorește extinderea influenței sale practic în întreaga Asie.

Vedem ceea ce se întâmplă în Coreea, unde, de asemenea, vedem o implicare a Phenianului în efortul de război rusesc. 

Vedem ceea ce se întâmplă în Orient, unde avem republica islamică Iran și grupări teroriste care amenință existența statului Israel, care este un aliat important pentru Statele Unite. Dacă ne uităm, este, practic, o rețea întreagă de interese ascunse.

Vedem o axă între Moscova, Beijing, Teheran, Phenian și aceste entități nonstatale teroriste care doresc practic să schimbe raporturi de forțe pentru a dinamita din interior actualul sistem bazat pe tratatele internaționale în vigoare.

Vedem ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale românești. România este într-un moment foarte propice, atunci când vorbim despre asigurarea securității naționale.

Chiar dacă Administrația Prezidențială ar fi cucerită de un exponent al forțelor proruse, Constituția nu permite unui singur om să arunce în afara Uniunii Europene și a NATO România”, conchide analistul politic.