Cum arată acum primul velodrom acoperit din România care se construiește la Craiova (VIDEO)
Imagini în premieră cu stadiul actual al lucrărilor de pe șantierul viitorului complex sportiv multifuncțional care se construiește la Craiova. Investiția de peste 50 de milioane de euro a demarat în vara anului trecut și va fi gata până la finele anului 2026. O asociere de firme din România se ocupă de realizarea primului velodrom acoperit din țară, care va putea găzdui competiții internaționale de ciclism, atletism, dar și toate sporturile de sală. Complexul multifuncțional va avea peste 8.000 de locuri și va fi ridicat pe amplasamentul fostului stadion Tineretului, arena de legendă a fotbalului craiovean demolată în 2023, după 90 de ani de existență.
Pe șantierul primului velodrom acoperit care se construiește în România este permanent agitație, iar evoluția este vizibilă de la o săptămână la alta. Lucrările la radier au avansat repede, dar au apărut și primii piloni ai subsolului. Constructorii s-au mișcat bine, având în vedere că prima cupă de pământ la noua arenă s-a ridicat pe 22 august 2024, chiar în ziua în care premierul Marcel Ciolacu efectua o vizită în Bănie.
„În perioada următoare, va continua cofrarea, armarea și turnarea betonului la radier, la pereții și la stâlpii de beton ai subsolului. Odată finalizată această etapă, va începe turnarea planșeului peste subsol. În ciuda faptului că lucrările sunt de o complexitate foarte mare, mobilizarea echipelor de lucru și a utilajelor este exemplară, iar baza celui mai modern complex sportiv multisport din țară este aproape finalizată“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. CJ Dolj este instituția care implementează acest proiect unic în țară.
Cum arată primul velodrom acoperit din România care se construiește la Craiova. Ce lucrări s-au executat până acum
Potrivit datelor din șantier, în ultimele două luni s-a lucrat la: montare membrană în zona baselor și sub radier; armare, cofrare și betonare radier (4 ploturi); realizarea traseelor pentru instalațiile (electice, sanitare) de sub radier; executare pereți mulați latura nord, pe aliniamentul bulevardului Știrbei Vodă; armare, cofrare și betonare elemente vertical (stâlpi subsol); armare, cofrare și betonare pereți diafragmați subsol; montaj țevi canalizare radier; executare fundație macara.
De asemenea, în perioada imediat următoare se vor efectua cu preponderență lucrări la infrastructura clădirii. Vor continua lucrările de armare, cofrare și betonare radier, elemente verticale – stâlpi și pereți subsol, și vor demara lucrările la planșeul peste subsol, care va fi montat cu două macarale-turn.
Complexul sportiv multifuncțional va avea peste 8.000 de locuri și va putea găzdui toate sporturile de sală, inclusiv competiții de atletism. De altfel, construcția a fost proiectată pentru a avea, pe lângă velodrom, și o pistă de atletism pentru desfășurarea de competiții la nivel internațional, suprafețe de joc modulare, dar și o zonă pentru concerte și alte manifestări artistice. Complexul este prevăzut, de asemenea, cu vestiare, săli de antrenament și de tratament pentru sportivi, magazine și locuri de parcare.
Cine se ocupă de lucrări
Contractul „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții «Construire Centrul sportiv Stadionul Tineretului Craiova»“ a avut o valoare estimată de 225.205.044,92 lei, fără TVA, adică 54 de milioane de euro cu TVA. Totodată, cheltuielile diverse și neprevăzute, stabilite de către proiectant, au fost de 23.108.969,83 lei (fără TVA) şi nu au fost incluse în valoarea estimată.
Contractul a fost atribuit pentru suma de 214 milioane de lei fără TVA (circa 43 de milioane de euro), termenul de finalizare fiind de 24 de luni. Lucrările sunt executate de asocierea română SSAB-AG – Frasinul, două firme din Bacău, respectiv Bistrița Năsăud. Asocierea a fost și singurul ofertant înscris la licitație. Din asociere mai fac parte subcontractanții Terratest Geotehnic SA, KONE Ascensorul, Civitas Systems, Zoork, SSAB International Electric, Avi Compact, Sonerg Montaj și Quattro Engineering Solutions.
Noua arenă multifuncțională, o construcție cu subsol, parter și 3 etaje, va avea o suprafață totală de peste 34.000 de metri pătrați și va asigura condițiile necesare pentru organizarea de competiții naționale și internaționale de atletism, ciclism, dar și volei, baschet, handbal sau tenis de câmp. Clădirea va avea formă de elipsă, cu latura cea mai mare de circa 130 m, paralelă cu bulevardul Știrbei Vodă, și latura mică de circa 100 m, aproximativ paralelă cu bulevardul 1 Mai. Complexul sportiv va dispune și de 193 de locuri de parcare.