Cum arată bugetul pe anul 2022 al Ucrainei
Rada Supremă de la Kiev a adoptat, în lectură finală, bugetul pe anul 2022, cu voturile a 268 de deputaţi, potrivit Hromadske TV. „Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor este destul de realist, a afirmat șeful Comisiei parlamentare pentru finanțe, politică fiscală și vamală, Danilo Hetmanţev, membru al partidului pro-prezidenţial Slujitorul Poporului.
Premierul Ucrainei, Denis Şmigal, de asemenea, a subliniat că bugetul de stat a rămas echilibrat și realist, dar, în același timp, „presupune cu adevărat modernizarea țării”. Prioritățile bugetare rămân aceleași: medicină, educație, apărare și securitate, servicii sociale, infrastructură, sprijin pentru afaceri și inovare. Unul dintre principalele aspecte ale bugetului pentru anul viitor este că guvernul propune majorarea salariilor medicilor, astfel încât salariul minim al cadrelor medicale să ajungă la 20.000 de hrivne (aproximativ 650 de euro).
Creștere record a cheltuielilor de capital
De asemenea, pentru prima dată, educaţia ar urma să primească 7,3% din PIB. Deputatul Hermanţev a explicat că bugetul este fundamentat pe venituri de 1,3 miliarde de hrivne (30 hrivne/1 euro, n.r.) şi cheltuieli de 1,5 miliarde de hrivne, potrivit Rador. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhi Marcenko, a explicat că, înainte de votul final asupra proiectului de buget pe 2022, eforturile Ministerului Finanțelor, Cabinetului de Miniștri și Parlamentului s-au concentrat pe consolidarea componentei de investiții. „Rezultatul a fost o creștere record a cheltuielilor de capital cu 30,5 miliarde de hrivne, ajungând la 140,2 miliarde de hrivne. Ponderea acestora în componenţa cheltuielilor bugetului de stat a crescut la 9,4%, cea mai mare din ultimii zece ani”, a remarcat ministrul, prezentând proiectul de buget.
Proiecția bugetară pentru 2022 este construită pe un produs intern brut de 5.368,7 miliarde de hrivne. Autorităţile ucrainene mizează pe o creştere economică de 3,8% şi o ţintă de inflaţie de 6,2%. Bugetul pe anul 2022 a fost construit cu încadrarea în limita de deficit bugetar de 3,5% din PIB