Cum arata celula lui Remus Truică de la Jilava

Publicat: 01 aug. 2023, 10:00, de Alice Gherman, în Exclusive , ? cititori
Cum arata celula lui Remus Truică de la Jilava

Luna trecută, în presă a apărut informația că Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase ar locui într-o vilă de lux cu aer condiționat la Penitenciarul Jilava. Conducerea penitenciarului a organizat în replică Ziua Porților Deschise și a permis jurnaliștilor și publicului să arunce un ochi în ”celula” milionarului spre a se convige de adevărul din teren.

La Penitenciarului Jilava o anexă veche a fost amenajată să cazeze condamnații de lux

În Penitenciarul Jilava ”cazarea” deținuților este pe toate gusturile și pentru toate tipurile de infracțiuni și infractori. De Ziua Porților Deschise organizată de Penitenciar, publicul și jurnaliștii au putut vizita interioarele, acolo unde ochiului obișnuit nu-i este dat să privească zilnic. În felul acesta, vizitatorii au putut face o comparație între cele două fațete ale Jilavei: zona de clădiri mari și vechi a faimoasei închisori, unde se află grosul deținuților, și anexa (fostul abator al Penitenciarului), transformată în spațiu de cazare pentru deținuții condamnați în regim deschis, dată în folosință în ianuarie 2023. Printre ei se numără milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase. El execută aici cei șapte ani de închisoare primiţi în dosarul „Ferma Băneasa”. Despre el presa a scris că are vilă cu aer condiționat și că ar fi, în fapt, omul care a și finanțat renovarea clădirii fostului abator spre a-și face mai plăcută șederea în închisoare. Pentru aceasta, Ministerul Justiției a trimis corpul de control în teren să constate adevărul. Varianta oficială este că anexa renovată a fost de fapt finanțată cu 80.000 de lei, de la bugetul de stat.

Vila 1 este o căsuță cu mai multe încăperi și o mică grădină cu legume

Anexa pe care am vizitat-o în partea a doua a turului prin Penitenciarul Jilava mai este cunoscută și sub denumirea de Vila I. Nu e o vilă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o căsuță de la țară, bine îngrijită și aerisită. Ce este așa diferit la ea, în afară că îl are între locatari și pe Remus Truică? În primul rând, ea se află amplasată departe de clădirile unde stau cei mai mulți dintre deținuții de la Jilava. Apoi, clădirea are propria curte interioară, iar deținuții pot ieși acolo când vor, fără să fie păziți. Se pot relaxa în foișor sau pot să-și omoare timpul ocupându-se de propia lor grădină de legume.

În încăperile căsuței pot sta 2, 6, 8 sau chiar 14 oameni, în paturi suprapuse. Camerele au bucătărie proprie, baie și spălătorie. Camera lui Truică are două paturi suprapuse, plus o ”minisufragerie” dotată cu televizor, bibliotecă, masă și un scaun, pe scurt condiții ce par de lux prin comparație cu camerele din clădirile mari și vechi ale penitenciarului. Nici o camera din anexă nu este dotată cu aer condiționat așa cum scria în presă, dar faptul că în jurul clădirii sunt câteva sălcii plângătoare ce dau umbră clădirii, fac zilele caniculare mai suportabile pentru deținuții de aici. Bineînțeles că la momentul vizitei noastre locatarul celebru nu era acasă, ci la muncă, iar dintre deținuții prezenți nici unul nu a dorit să vorbească cu noi. Lucru lesne de înțeles, după cum am înțeles și discreția cu care toți deținuții și-au strâns lucrurile personale din camere. Când știi că ai musafiri nu lași ochii curioșilor să pătrundă în spațiul privat. Dar ce mai contează? Ce a fost de demonstrat, am demostrat! Viața la Jilava nu e pentru toți la fel, mai ales dacă te numești Remus Truică.

La casuța cu grădină de legume a lui Remus Truică

Anexa proaspăt renovată este supranumită vila 1, după cum unul este și locatarul ei celebru. Clădirea este amplasată mai departe de restul corpurilor închisorii fiind împrejmuită cu un gard de plasă ce aproape că dă senzația de curticică a unei case modeste de la țară, plus că mai are și o curte interioară, unde deținuții pot ieși când vor să se relaxeze, ba au și o minigrădină de legume pe care și-o îngrijesc singuri.