Cum arată moştenirea financiară mondială şi ce cote primesc la succesiune generaţiile Baby Boomers, X, Millenials şi Gen Z
Mii de miliarde de dolari în active vor ajunge la moștenitori în următoarele două decenii, potrivit studiilor realizate de băncile de investiţii şi casele de avocatură de business, care au cercetat cu atenţie acest subiect, în contextul în care preferințele de investiții ale moştenitorilor ar putea crea noi oportunități, iar unele tendințe apar deja.
Cel mai mare transfer de avere din istorie: 84.000 de miliarde de dolari îşi vor schimba proprietarul până în anul 2045
A fost numit cel mai mare transfer de avere din istorie: active în valoare de 84.000 de miliarde de dolari urmează să își schimbe proprietarul în următorii 20 de ani, până în anul 2045, conform estimărilor firmei de consultanță Cerulli Associates.
Se așteaptă ca beneficiarii, în principal membrii Generației X (cei născuți între 1965 și 1980), milenialii (1981-1996) și Generația Z (1997-2012), să moștenească 72.000 de miliarde de dolari din această sumă, în principal de la baby boomeri, restul urmând să fie donați în scopuri caritabile.
Averea estimată a fi moştenită până în 2045 şi cotele la succesiune, pe generaţii
Averea estimată a fi moştenită până în anul 2045 este de 84.000 de miliarde lei, din care 72.000 de miliarde de dolari vor fi împărţiţi generaţiilor baby boomers, Generaţia X, Millenials şi Gen Z (plus cei mai tineri), iar 12.000 de miliarde de dolari vor fi donaţi în scopuri caritabile,
La succesiune, cea mai mare valoare a activelor o vor primi în următorii 20 de ani cei din Generaţia X (născuţi în perioada 1965-1980), respectiv 30.000 de miliarde dolari.
Millenials (1981-1996) vor primi 27.000 de miliarde de dolari, Gen Z (1997-2012) şi alţii mai tineri vor moşteni 11.000 de miliarde dolari, iar cei mai longevivi baby boomers (1946-1964) vor avea şi ei o cotă de 4.000 de miliarde dolari.
Ce vor face moştenitorii cu averea?
Ce ar putea însemna acest transfer istoric de avere pentru piețe? Acest lucru depinde în mare măsură de deciziile importante pe care le iau acești moștenitori atunci când investesc tot sau o parte din averea lor.
Vor alege aceeași combinație de acțiuni, obligațiuni, numerar și proprietăți imobiliare spre care au gravitat părinții lor din perioada boom-ului? Sau vor porni în direcții diferite, explorând oportunități de investiții radical noi în căutarea unei creșteri mai mari?
Deja apar unele indicii: 75% dintre investitorii mileniali și din Generația Z intervievați pentru „Studiul 2022 al americanilor bogați” realizat de Bank of America consideră că „nu este posibil să se obțină randamente peste medie doar din acțiuni și obligațiuni tradiționale”.
Milenialii și Gen Z preferă investițiile riscante și netradiționale, în timp ce generațiile X și baby boomers sunt mai reticente.
Pe măsură ce baby boomerii se orientează din ce în ce mai mult către tendința de a „dărui în timpul vieții”, transmițând activele copiilor lor acum, mai degrabă decât să le lase în testament, impactul tuturor acestor bani care trec dintr-o mână în alta ar putea fi resimțit mai devreme decât se preconizează.
Investitorii mai tineri consideră că alte instrumente, precum cryptomonedele – către care alocă în medie 14% din portofoliul lor – și investițiile alternative – cu o medie de 17% din alocări – sunt mai profitabile decât instrumentele de investiții tradiționale.
Prin „investiții alternative” înțelegem diferite forme de artă, obiecte de colecție, mărfuri, bijuterii și chiar afaceri sub forma investițiilor de capital privat (private equity).
Generația mai în vârstă alocă doar 6% din portofoliu pentru cryptomonede (1%) și investiții alternative (5%) împreună, cea mai mare pondere în investițiile lor fiind reprezentată de acțiuni (55%).
Investitorii din generațiile milenialilor și Z au un apetit mai ridicat pentru investițiile riscante și netradiționale
Schimbarea modului în care generațiile tinere își alocă averea în comparație cu generațiile mai în vârstă este evidentă. Investitorii din generațiile milenialilor și Z au un apetit mai ridicat pentru investițiile riscante și netradiționale, în timp ce generațiile X și baby boomers sunt mai reticente în a-și asuma riscuri mai mari.
Acest lucru este desigur firesc, deoarece cu cât un investitor înaintează în vârstă cu atât devine mai circumspect față de diversele riscuri la care se expune, întrucât acesta dorește să își mențină averea, nu să o pericliteze.