Cum arată operațiunea de recuperare a comorilor furate din Ucraina
Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu există nicio modalitate de a recupera comorile jefuite de armata Rusiei din muzeele ucrainene.
Într-o zi neobișnuit de călduroasă din luna octombrie, liniștea de afară era întreruptă de cântecul păsărilor și de focul artileriei. Olga Goncharova stătea în biroul ei de la parterul Muzeului Regional Herson, din Ucraina, cu o vestă anti-glonț, așezată pe spatele scaunului, ferestrele acoperite cu placaj, și înjurându-i pe ruși. „Sunt vandali oamenii care au făcut asta”, spunea ea, conform The Economist.
Doamna Goncharova a scăpat din Herson, în sudul Ucrainei, în primăvara anului 2022, la scurt timp după ce trupele ruse au invadat orașul. Până când s-a întors, în noiembrie același an, Herson fusese eliberat. Rușii se retrăseseră pe cealaltă parte a râului Nipru, de unde bombardează orașul de atunci.
Doamna Goncharova a plâns când a intrat în muzeul unde lucrase timp de peste două decenii. „Era sticlă spartă peste tot”, spune ea. „Rupseseră unele dintre exponate de pe socluri. „De fapt, oficialii ruși, ajutați de colaboratori locali și de directorul muzeului de atunci, au luat mai mult de 28.000 de artefacte, le-au încărcat în camioane și le-au trimis în Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Dispăruseră monedele antice, armurile, sculpturile grecești, bijuteriile scitice, o prețioasă sabie Buhara, chiar și hard disk-urile care conțineau catalogul muzeului. Doamna Goncharova spune că acum trei decenii muzeul a recuperat o colecție de bronzuri gotice jefuite de ocupanții germani în timpul celui de-al doilea război mondial. Acum, rușii le-au furat.
Muzeul din Herson este doar unul dintre multele muzee din Ucraina care au fost jefuite. Ministerul Culturii al țării estimează că peste 480.000 de opere de artă au ajuns în mâinile ruse de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022. Cel puțin 38 de muzee, găzduind aproape 1,5 milioane de opere, au fost deteriorate sau distruse.
Oficialii ucraineni au trimis, de asemenea, mai multe colecții în alte părți ale Europei, pentru a le proteja de bombele rusești. Acestea includ zeci de picturi ucrainene din primul sfert al secolului al XX-lea, expuse în prezent la Royal Museums of Fine Arts din Bruxelles. Colecția va fi expusă la Viena între 23 februarie și 2 iunie și la Royal Academy of Arts din Londra între 29 iunie și 13 octombrie. Când se vor întoarce comorile evacuate în Ucraina, este neclar.
Nici artiștii nu au fost cruțați. Doamna Goncharova arată către un tablou cu flori uscate și vase ceramice care atârnă în fața biroului ei. Artistul, Vyacheslav Mashnytskyi, din Herson, a dispărut după ce trupele ruse au ajuns la casa lui de pe malul râului și i-au confiscat barca. Prietenii care au trecut pe la casa câteva zile mai târziu au găsit urme de sânge. Mashnytskyi nu a mai fost auzit de atunci.
Stabilirea unui preț pentru operele de artă furate este aproape imposibilă, deoarece doar o mică parte fusese evaluată în scopuri de asigurare. În aprilie anul trecut, ONU a estimat că războiul a cauzat daune culturii ucrainene în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Acum, aceasta pare a fi o cifră conservatoare. Urmărirea exactă a ceea ce au jefuit rușii și de unde este și o bătaie de cap. Multe muzee ucrainene, în special cele regionale mai mici, se bazau pe cataloage de hârtie, adesea depășite sau incomplete, spune Mariana Tomyn, un oficial la Ministerul Culturii. Unele dintre acele cataloage au dispărut acum. Încercările de a digitaliza inventarele, care au început doar acum trei ani, au devenit acum o urgență.
Ucraina va căuta repararea prejudiciilor. Procurorii din Kiev investighează oficiali ruși și ucraineni implicați în jaf. Doamna Tomyn lucrează la o nouă lege de restituire și la revizuirea uneia vechi privind protecția patrimoniului cultural. Și din octombrie, o unitate specială a armatei a început să monitorizeze și să evalueze daunele la siturile culturale. Dar este puțină speranță că se vor recupera ceea ce au furat ocupanții. Oficialii ruși au pregătit deja planuri pentru a trimite colecții ucrainene stocate în Crimeea în Rusia în cazul în care Ucraina ar recâștiga peninsula, spune Vyacheslav Baranov, arheolog la Academia Națională de Științe a Ucrainei.
Au existat și unele progrese. La 26 noiembrie, după o lungă bătălie în instanță, sute de comori istorice din Crimeea au fost returnate Ucrainei din Olanda. Colecția, care include sculpturi de aur scitic din secolul al IV-lea î.Hr., a fost expusă la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam în 2014. Rusia a cerut returnarea obiectelor către muzeele crimeene de la care fuseseră împrumutate. Curtea Supremă olandeză a decis în 2021 că acestea aparțineau Ucrainei.
Nu sunt singurele care s-au întors. La complexul muzeal Lavra din Kiev, Maksym Ostapenko desface încet o cutie de carton de ambalaj alb. Din el apare o secure de luptă din epoca bronzului. Un alt pachet dezvăluie o sabie khazară din secolul al VI-lea; un altul, un sabie cumană. În vara anului 2022, armele, plus câteva alte obiecte, probabil destinate pieței de antichități din America, au apărut într-un depozit de colete de la aeroportul John F. Kennedy. Autoritățile americane le-au trimis înapoi în Ucraina un an mai târziu. Cele mai multe au fost probabil săpate ilegal în sudul Ucrainei, lângă Crimeea, spune domnul Ostapenko, directorul muzeului, sau descoperite de trupele ruse care săpau tranșee. Un asemenea jaf arheologic a prosperat în teritoriile ocupate, spune el. „Daunele aduse patrimoniului cultural sunt imensurabile.”
Vizavi de Muzeul Regional Herson se află muzeul de artă al orașului, fațada sa galbenă-muștar fiind pătată de schije de la o rachetă Grad rusă. Se afla în renovare când au invadat rușii; unii dintre angajați au spus noilor autorități că întreaga colecție fusese transportată spre nord. Ea era de fapt depozitată în subsol. În cele din urmă, rușii au aflat, grație informatorilor locali, inclusiv fostul director al muzeului regional. Până când ucrainenii au recucerit orașul, rușii luaseră cam 10.000 de lucrări din cele 14.000 ale muzeului, inclusiv picturi de Ivan Aivazovsky, Ilya Repin și Oleksii Shovkunenko, artistul după care muzeul îi poartă numele, și icoane religioase. Au lăsat în urmă câteva sculpturi prea grele pentru a le muta, spune Ihor Rusol, un angajat, plus câteva portrete ale lui Lenin.
Vara trecută, oficialii muzeului au concluzionat, din fotografii și videoclipuri online, că unele dintre picturile furate erau depozitate la muzeul Tavrida din Simferopol, în Crimeea ocupată. Sunat la telefon, directorul Tavrida, Andrei Malgin, recunoaște că întreaga colecție Herson este ținută în muzeul său. Malgin, care a fost sancționat de Uniunea Europeană în iunie pentru rolul său în jaf, spune că lucrările au fost mutate la Tavrida „în scopuri de păstrare în siguranță”.
În interiorul subsolului gol al muzeului de artă Herson, domnul Rusol spune că nu se așteaptă la gesturi de bunăvoință din partea rușilor. „Există doar o singură chestiune”, spune el, pe care Ucraina o poate face pentru a se asigura că arta furată a orașului se întoarce acasă. „Să câștige războiul.”