Cum arată primul centru privat de dezintoxicare cu servicii ”all-inclusive” din România. Pacienții se pot trata aici de orice tip de dependență
Zilele trecute, s-a deschis primul centru privat de dezintoxicare de tip all-inclusive din România. Aici, cei aflați în lupta cu dependențele de orice tip își pot găsi sprijinul și își pot trata problemele, ajutați fiind de o echipă de profesioniști pe care o vor avea în permanență alături. De la dependența de droguri și până la cea de jocuri de noroc sau chiar de mâncare ori muncă, toate acestea își pot găsi rezolvarea într-un loc cu totul special, pe malul lacului Snagov, lângă București. Reporterul Puterea.ro a făcut o vizită centrului, iar în cele ce urmează veți afla toate detaliile acestui proiect unic în țară.
Singurul centru privat din țară care tratează dependențele de orice tip în regim all-inclusive, deschis la marginea Capitalei
În comuna Gruiu, aflată la 30 de kilometri de București, a fost deschis Snagov Rehab Center, un centru care își propune să trateze în regim all-inclusive persoanele care suferă de diverse dependențe. Mai exact, cei care se cazează aici beneficiază de servicii de psihoterapie de grup și individuală, fizioterapie, ergoterapie, masaj și ore de fitness. În plus, au asigurate trei mese pe zi.
Ideea acestui proiect îi aparține Florinelei Patica Rațiu, psiholog și psihoterapeut cognitiv-comportamental cu experiență, care în ultimii aproape doi ani a lucrat preponderent cu oameni cu dependențe de orice tip. Rezultatele încurajatoare pe care le-a obținut în terapia individuală au determinat-o să își continue munca într-un mediu unde pacienții să beneficieze de o abordare completă a problemelor lor.
Citește și: Copii fugiți din centrul de plasament Lipova, prinși cu droguri asupra lor
Astfel, spune Florinela Rațiu, programul se va concentra nu doar pe sprijin psihologic, ci și pe o abordare sufletească și fizică, în egală măsură.
”Perioada programului este de minimum 30 de zile ca el să funcționeze, să avem rezultate. Stai aici, ai la dispoziție tot necesarul, de la 3 mese pe zi incluse și serviciile de psihoterapie de grup și individuale, unde cu adevărat se întâmplă magie.”, ne-a declarat fondatoarea Sangov Rehab Center.
Dependentul se poate interna în centru doar după ce a depășit faza de sevraj
Specialistul subliniază faptul că o persoană cu dependență de droguri, spre exemplu, mai întâi va trebui să își trateze sevrajul într-o unitate medicală, iar după ce este stabilizată cu ajutorul medicației, se poate caza în centrul destinat reabilitării.
”El merge la spital, sevrajul noi nu îl tratăm aici, asta este legislația rehab-urilor în toată Europa și ne supunem legislației. Sevrajul se face în mediul spitalicesc, unde trebuie să existe o secție de reanimare, terapie intensivă, este cu totul altceva. Atunci, omul merge la spital, face sevrajul, depășește faza acută cu ajutorul medicamentelor, este stabilizat și, la un moment dat, după o săptămână, două, trei, el urmează să plece acasă cu rețeta la purtător. Iar pentru a nu intra din nou în mediul de consum, de viciu, noi oferim această perioadă tampon. Asta în cazul drogurilor. Dacă vorbim de consumul de alcool, acolo este cu totul altceva, pentru că este posibil să apară sevrajul după ce oprești consumul. Și atunci noi ne-am gândit așa: dacă apar semnele unui sevraj, oprim programul nostru și trimitem persoana la spital, se stabilizează și revine la noi, reia de unde a rămas.”, a explicat Florinela Patica Rațiu.
Cine se poate încadra în program
Centrul de reabilitare a persoanelor cu dependențe are o capacitate de cazare de 11 locuri și este funcțional non-stop. Se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 55 ani, cu orice tip de dependență și traume generate de aceasta, pentru tratarea și recuperare după dependență.
Florinela Patica Rațiu spune că a ales să pună accent pe calitatea serviciilor și nu pe cantitate, din acest motiv și numărul mic de locuri de cazare.
”Aici eu construiesc programele, vreau să fiu implicată direct în fiecare program therapeutic individual și atunci mai bine puțin și bun.
Punem preț pe confort, pe calitate. Nu te simți ca instituționalizat, ca la spital.”, a completat aceasta.
Iar asta se poate observa încă de când pășești pragul centrului. Clădirea modernă cu două etaje este înconjurată de verdeață. În curtea generoasă de aproximativ 2500 mp, cu deschidere la lac, există o piscină, unde vara oaspeții se pot relaxa în zilele toride, dar și un teren de tenis cu piciorul dotat cu iarbă artificială. Piesa de rezistență este însă pontonul de pe lac, un loc unde liniștea îți devine îndată cea mai bună prietenă.
”Ideea a fost să fie primitor, să fie plăcut, să fii înconjurat de natură, de copaci, de lac. Să ai senzația că te-ai dus undeva să te recreezi, ca un fel de minivacanță la o pensiune și cu asta îmi iau și beneficii.”, a mai precizat psihoterapuetul.
Ce program au cei cazați la Snagov Rehab Centre
Oamenii care se cazează aici au parte de un program strict, tocmai pentru a începe să se obișnuiască din nou cu responsabilitățile. Trezirea se face în fiecare dimineață la ora 8.15, apoi își vor pregăti singuri micul dejun. Prânzul și cina vor fi în regim catering. Pe parcursul unei zile, au loc două ședințe de terapie de grup și terapiile individuale. De asemenea, vor avea parte și de activități precum meditație, fitness, art-terapie sau chiar pescuit. Iar o data pe săptămână, cei cazați aici vor beneficia de ședințe de masaj.
Persoanele care intenționează să facă acest pas și să se cazeze într-un astfel de centru trebuie să știe că prețurile nu sunt deloc mici. Pentru o noapte de cazare, trebuie să scoată din buzunar minimum 100 de euro. Poate părea mult, dar raportat la condiții oferite, calitatea serviciilor și chiar la tarifele unor centre asemănătoare din alte țări precum Serbia sau Bulgaria, costul este mai mult decât decent.
În România, problema consumului de droguri este tot mai mare. De la an la an, din ce în ce mai mulți români, majoritatea tineri și foarte tineri, încep să consume substanțe interzise. Potrivit statisticilor, la nivelul anului 2022 erau peste un million de conaționali care au consumat măcar o data droguri. În realitate, însă, numărul acestora ar fi mult mai mare. Cei mai mulți dintre ei ajung la dependență, în special din cauza anturajului.