Cum arată viaductul de la Boița de pe secțiunea 2 a (A1) Sibiu – Pitești. Stadiul lucrărilor (VIDEO)

Publicat: 04 dec. 2024, 16:30, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Cum arată viaductul de la Boița de pe secțiunea 2 a (A1) Sibiu – Pitești. Stadiul lucrărilor (VIDEO)
Cum arată viaductul de la Boița de pe secțiunea 2 a (A1) Sibiu – Pitești

Asocierea turcă Mapa-Cengiz se mișcă bine pe Autostrada (A1) Sibiu – Pitești, secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km), cea pentru care a fost închisă o lună, pe timp de zi, circulația pe Valea Oltului. Antreprenorul turc se concentrează acum pe viaductul de 650 de metri de la Boița, din care 140 m deschiderea centrală.

Cum arată viaductul de la Boița? Potrivit directorului general al CNAIR, Cristian Pistol, asocierea Mapa – Cengiz a ajuns la jumătate cu lucrările la piloții forați și la 30% cu lucrările la radiere. Șeful CNAIR a mai precizat și că turcii au operaționalizat fabrica unde vor fi produse tablierele metalice și grinzile de beton. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a postat și un video sugestiv cu șantierul secțiunii 2 Boița – Cornetu a A1 Sibiu – Pitești.

„Autostrada Sibiu – Pitești (A1), secțiunea 2: lucrările evoluează bine la viaductul de la Boița! Stadiul lucrărilor executate este de 50% din piloții forați și peste 30% din radiere. Viaductul de la Boița va avea o lungime totală de 650 m, din care 140 m deschiderea centrală. În paralel, Asocierea de constructori turci (Mapa – Cengiz) desfășoară activități pentru operaționalizarea fabricii în care se vor confecționa tabiere metalice și grinzi de beton. Până la finalul anului, în această fabric vor fi produse primele elemente necesare structurilor de pe secțiunea 2 Boița – Cornetu a autostrăzii Sibiu – Pitești“, a anunțat, pe Facebook, Cristian Pistol.

Ce presupun lucrările pe secțiunea 2 a (A1) Sibiu – Pitești, care cuprinde și viaductul de la Boița

Pe cei 31,33 km ai secțiunii 2 Boița – Cornetu vor fi construite inclusive 49 de poduri și viaducte; 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 m și 1.590 m; un ecoduct (210 m) în zona localității Lazaret, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN 7.

În vară, pentru construcția secțiunii 2 Boița – Cornetu a fost închisă circulația pe timpul zilei, timp de aproape o lună. În această perioadă, antreprenorul din Turcia a trebuit să defrișeze aproximativ 10 ha de pădure aflată în zonele critice și să asigure traseele necesare proiectării și execuției.

Autostrada Sibiu – Pitești A1 va avea o lungime de 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni: Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km), care a fost dată în trafic în decembrie 2022; Secțiunea 2: Boița – Cornetu (31,33 km); Secțiunea 3: Cornetu – Țigveni (37,40 km); Secțiunea 4: Țigveni – Curtea de Argeș (9,86 km); Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km). Autostrada Sibiu – Pitești va lega centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte a Coridorului de Transport IV paneuropean.

Secțiunea 2 Boița – Cornetu (31,33 km)

Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS;

Durată contract: 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuție);

Valoare contract: 4,250 miliarde de lei, fără TVA;

Sursă de finanțare: Programul Transport (PT);

Termen deschidere: 2028.

Citește și: Demonstrație de forță la deschiderea tronsonului 1 al DEx12 Craiova – Pitești! Cum arată primul drum expres din Dolj (VIDEO)