Cum au ajuns legumicultorii din Buzău să-și abandoneze roșiile în solarii
Scandalul roșiilor tratate cu substanțe neomologate de la Glodeanu Sărat din județul Buzău produce efecte și acum: din cauza prețurilor mici, o parte dintre producători au abandonat recolta în solarii, pentru că nu-și acoperă costurile.
Din cauza scandalului, prețurile au căzut în luna mai, iar acum se află undeva la același nivel, în condițiile în care oricum producția este mare. Pentru că nu au avut cerere, unii dintre producătorii s-au orientat către alte județe.
Legumicultorii înscriși în programul Tomata au căutat să respecte, în general, cerințele programului, însă, s-a ajuns la o situație gravă: au cules doar cele 3 tone necesare pentru a primi ajutorul de minimis. Restul nu i-a mai interesat, deoarece costurile erau prea mari raportat la prețul obținut.
“Din cauza scandalului, mulți legumicultori din Buzău nu și-au mai vândut marfa în județul nostru. În plus, am găsit și legumicultori care efectiv și-au abandonat solariile încărcate de roșii. Ei au spus că au valorificat doar cantitatea impusă prin Programul Tomata, iar restul a abandonat-o pentru că îi costă mai mult forța de muncă pentru îngrijirea roșiilor decât prețul pe care l-ar lua pe legume”, a declarat Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău, potrivit ȘansaNews.
În această situație se află legumicultori din mai multe zone ale județului, inclusiv din Glodeanu Sărat.
Direcția Agricolă Buzău a anunțat, în urma verificărilor în teren, că nu toți legumicultorii înscriși pentru acordarea ajutorului de 3000 de euro vor primi bani, din diferite motive, 18 persoane fiind excluse.
IPJ Buzău făcea public, la începutul lunii mai, faptul că trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii.
În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.