Cum au dat turcii lovitura cu dronele Bayraktar TB2
În ultimii ani, s-a tot vorbit de dronele Bayraktar TB2 produse de Turcia, dar niciodată n-au fost utilizate contra unei armate echipate cu dispozitive de război electronic sofisticate și sisteme de apărare aeriană avansate precum cele ale Rusiei, așa cum se întâmplă acum în Ucraina. Rezultatele sunt cu mult peste așteptările specialiștilor, în caz că aceștia mai aveau cumva rezerve cu privire la performanțele lor, după operațiunile militare din Siria sau Nagorno-Karabh derulate de Turcia.
Analiștii susțin că succesul acestor drone se datorează faptului că au amprenta radar foarte redusă și, nu în ultimul rând, nici nu sunt foarte scumpe, raportat la concurența din piață.
Dronele Bayraktar, produse de compania Baykar Defense, deținută de frații Bayraktar (dintre care unul este chiar ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan), deveniți adevărați idoli în Turcia, reprezintă nava amiral a industriei de apărare din Turcia. Ele se bucură de succes și peste hotare, în prezent, fiind exportate în zece țări, printre care se numără și Ucraina, care ar fi cumpărat 24 de astfel de dispozitive, potrivit informațiilor vehiculate în presă. Mai mult, Ucraina a pus la punct chiar și producţia locală a acestor drone, împreună cu Baykar Technology.
Cu o lungime de 6,5 metri și cu o capacitate de transport de circa 65 kilograme de muniţie, vehiculele aeriene de recunoaștere şi atac Bayraktar TB2 sunt de două ori mai ușoare decât concurentul american US Reaper. Ele sunt capabile să zboare până la 27 de ore cu o viteză maximă de 220 km/oră.
Turcia este un jucător important în industria apării și unul dintre cei mai mari importatori de armament la nivel mondial. În aceași timp, este și un exportator de armament, în ultimii 30 ani, livrările fiind în creștere cu 5%, conform datelor publicate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.
Cum funcționează drona Bayraktar
Drona este concepută în Turcia, fiind produsă de compania Baykar Technology. Începuturile se leagă de anul 2007, iar primele prototipuri de teste purtau numele TB1. După doi ani, conceptul ingineresc a fost prezentat ministerului apărării Turciei, fiind semnat şi un acord de finanţare. Totodată, inginerii au decis să perfecţioneze conceptul ingineresc în ceea ce, în forma de producţie, avea să se numească TB2, potrivit Piațaauto.md.
După alți cinci ani, era definitivată ingineria şi pregătirea pentru producţia de serie, primul zbor oficial al unui Bayraktar TB2 având loc în 2014. Principalul dezvoltator al ingineriei este considerat a fi inginerul turc Selcuk Bayraktar, un absolvent al universităţii MIT din SUA, al cărui nume îl poartă drona.
Inițial, drona a fost echipată cu un propulsor cu ardere internă de doar 100 CP, furnizat de Rotax şi produs în Austria. Ulterior, producătorul turc a apelat la o alternativă locală, un motor diesel de origine TEI. Această variantă are un propulsor pe bază de benzină, ce dezvoltă doar 105 CP. Rezervoarele dronei au o capacitate de 300 litri de benzină, cantitate suficientă pentru a asigura o autonomie de zbor de până la 27 de ore.
Drona are o greutate maximă de decolare de 700 kg, care include greutatea rezervoarelor pline de combustibil şi 150 kg de sarcină utilă, aici intră inclusiv armele propriu-zise cu care e dotată drona — 4 rachete cu ghidaj automatizat spre ţinta setată. Drona alege ţinta şi lansează racheta, iar aceasta din urmă se îndreaptă în mod independent spre ea, identificând-o ca obiect.
Dirijarea dronei se face de la un centru de comandă la sol. Centrul de comandă poate fi fix sau mobil, de la bordul unor camioane camuflate, mecanismul fiind conceput tot de către inginerii care au proiectat şi drona. Primele variante puteau fi ghidate pe o rază de 150 km, în timp ce în cazul celor mai moderne au deja o rază de 300 km. Există un sistem de monitorizare video cu transmitere de date către centrul de comandă, ceea ce înseamnă că echipa care gestionează drona vede în timp real imaginile din câmpul acesteia.
Altitudinea operaţională este de circa 5.500 metri, în timp ce cea maximă de 7.600 metri.
Printre țările care au folosit dronele Bayraktar TB2 se numără armatele mai multor ţări, cum ar fi Qatar, Maroc, Libia, Etiopia, Pakistan, Azerbaidjan şi Ucraina.
Citește și Rușii au scos la înaintare rachetele termobarice. Unde a fost văzut lansatorul