Cum au fost păcăliți investitorii să subscrie pentru noile afaceri listate la bursă
Din cele 39 de companii sosite la bursă în ultimii 4 ani doar 13 au reușit să ofere o creștere a cotațiilor, rezultatele raportate ulterior cosmetizării de dinainte de listare dezamăgind investitorii.
Este rezultatul unei analize realizate de un cunoscut cotidian financiar iar explicațiile acestei evoluții trebuie privite în profunzime, exprimând un fenomen de care investitorii începători află mereu prea târziu. Din cele 39 de companii doar 5 au fost listate inițial pe piața principală (Hidroelectrica, Premier Energy, Aquila, One United Properties, TTS), restul venind prin listări pe piața AeRO, un segment de la BVB destinat afacerilor mici în căutare de afirmare.
Pe AeRO listările au abundat în 2021, nu mai puțin de 20 de companii sosind în acest fel la bursă, marea lor majoritate doar în urma unui memorandum în care erau trasate principalele ținte viitoare privind cifra de afaceri și profitul estimat.
Dacă în cazul unui prospect de emisiune analiza afacerii este elaborată astfel încât investitorii să poată avea o imagine cât mai completă asupra businessului, memorandumurile sunt făcute de cele mai multe ori pe picior, în câteva pagini, iar cifrele aruncate acolo s-au dovedit de cele mai multe ori nerealiste, companiile neconfirmând estimările de dezvoltare prinse în acestea.
Un exemplu relevant îl oferă Allview care s-a listat în vara anului 2021. Modelul de business semnala de atunci riscurile (importator de telefoane rebraduite din China) dar investitorii s-au îmbătat cu apă rece pornind de la profitul de 23,4 milioane lei raportat în 2020, în anul dinaintea listării. Că a fost o cosmetizare o demonstrează și cifrele ulterioare-profit de 8,4 milioane lei în 2021, doar 0,06 milioane lei în 2022 și 4,3 milioane lei în 2023.
Chiar și la Hidroelectrica, mare succes de public, să remarcăm că profitul dinaintea listării a fost istoric iar acum, la un an după, există deja o scădere de peste 20% a acestuia.
Trebuie amintit și că evoluțiile negative pentru companiile listate pe AeRO s-au produs în contextul în care indicele BET al pieței principale a avansat puternic după pandemie iar corecțiile s-ar putea agrava dacă bursa intră într-un trend descendent după alegeri.
Care sunt cele mai lovite acțiuni după listare?
Producătorul de materiale de construcții Raiko avea până la 30 septembrie 2024 o corecție de 92% față de prețul din prima zi de listare (între timp ANAF i-a cerut falimentul) și tot 92% pierduseră cei care au pariat pe dezvoltatorul de jocuri Fire Bytes și aplicația de taximetrie GoCab.
Cu 75% mai puțini bani au cei care au cumpărat în prima zi acțiuni Vifrana (vin ecologic), 68% au pierdut cei care au mizat pe MAM Bricolaj (piese pentru tâmplărie PAL), 67% este corecția la ABN Systems (importatori de gadgeturi rebranduite din China) și la Fischer Dental (și afacerile din stomatologie pot să scadă…).
Să mai remarcăm Softbinator (tehnologie) cu o corecție de 54%, Agroland (imputuri în agricultură) cu -42%, Allview (-39%), Lăptăria cu caimac (-38%), etc.
Dintre companiile care s-au listat direct pe BVB avem creșteri la Hidroelectrica (+14%), TTS (+100%-a beneficiat postlistare de transportul pe Dunăre pentru mărfurile din Ucraina), Aquila (+58%) iar Premier Energy se corectase cu 1% iar One United cu 25%.
Avem și performeri dintre companiile listat inițial pe AeRO-Bento (dezvoltator software), cu +240%, Nurofert (îngrășăminte ecologice) cu +170%, Simtel (montează panouri solare) +128%, SafeTech (securitate cibernetică) +116%, DN Agrar (ferme de vaci) 114%, Conecctions Consult (+44%).
Să mai spunem că nu toate afacerile listate care afișează creșteri ale cotațiilor acum, dacă punem baza în prima zi de tranzacționare, arată la fel de bine în ultimul an, Nurofert de pildă căzând de la 5 lei/acțiune la 3,4 lei.
Cine sunt brokerii care au intermediat cele mai multe listări care au provocat pierderi celor care au cumpărat în prima zi acțiuni?
Dintre companiile care sunt pe minus 5 au venit la bursă cu Goldring ca intermediar, 9 au fost intermediate de Tradeville, 6 de BRK Financial Group, una de Interdealer.
Cum marea lor majoritate au avut la bază doar memorandumul de listare, ar trebui să ne punem întrebarea în ce măsură brokerii au încercat să filtreze cu managerii afacerilor cifrele oferite acolo, mai ales că în multe situații acestea erau superoptimiste.
Poate că dacă ar fi arătat mai multă fermitate, respingând afaceri care păreau destinate doar să păcălească investitorii prin supralicitarea performanțelor viitoare, o parte dintre cumpărătorii acestor acțiuni ar dormi mai liniștiți acum.
Să mai spunem că după aceste rezultate combinate ale noilor companii antreprenoriale listatate în marea lor majoritate între 2021-2023, în acest an nu am mai avut nicio listare pe AeRO și doar una la BVB (Premier Energy). Ne miră că s-a întâmplat așa?