Cum au reacționat băncile austriece din Romania în urma votului negativ pentru Schengen

Publicat: 08 dec. 2022, 20:13, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum au reacționat băncile austriece din Romania în urma votului negativ pentru Schengen

Cele două bănci austriece prezente în România, BCR și Raiffeisen Bank au reacționat în urma votului negativ pentru Schengen. Băncile și-au comunicat poziția pe facebook și au avut grijă să șteargă toate comentariile lăsate de către români la postările respective. 

În comunicatul transmis, Raifeissen Bank afirmă că se arată surprinsă de această decizie, însă alege să nu o comenteze. Tot în același comunicat amintește de investițiile din ultimii 30 de ani.

„În contextul votului negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie.

Raiffeisen Bank este o bancă locală, care finanțează și susține economia românească de 25 de ani, fiind a treia bancă din punct de vedere al creditării în piață. De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4900 de angajați, în aproximativ 300 de sedii.

În ultimii 30 de ani, investițiile străine din România au jucat un rol crucial pentru modernizarea economică și integrarea economiei de piață din România în lanțurile internaționale de producție. (…) Nu în ultimul rând, Raiffeisen Bank International rămâne profund angajat față de principiile care stau la baza Inițiativei de la Viena și, în calitate de co-fondator al acestei inițiative, Grupul își reafirmă, și în vremuri foarte grele, angajamentul său față de România și față de regiunea CEE, asigurându-se că există premisele necesare astfel încât capitalul să continue să curgă către economiile reale”, a transmis banca austriacă.

Comentariile românilor au fost șterse

Postarea a stârnit rapid reacții și a adunat zeci de comentarii, care au fost șterse:

„Mâine la prima oră îmi închid conturile”

„Promit că mâine o să-mi închid contul de la voi”.

„Am să ocolesc orice firmă austriacă”, au reacționat unii români.

BCR a urmat exmplu Raiffeisen

De cealaltă parte, BCR a transmis că Uniunea Europeană trebuie să fie unită și cu aceleași drepturi însă susține că „probabil” guvernul austria a cântărit dreptul de veto „cu mare atenție”.

După ce banca și-a comunicat poziția, aceasta a blocat comentariile.

„Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.

Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.

Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție.” a transmis banca.