Cum au reușit să piardă ajutorul din programul Tomata mai mulți legumicultori din Olt
Programul Tomata, inițiat de Petre Daea, în urmă cu câțiva ani, a fost primit cu interes în județul Olt și în acest an, înscriindu-se peste 5.800 de legumicultori. Numai că o parte s-au pierdut pe drum, deoarece la verificările în teren s-a constatat că nu întruneau condiţii privind suprafaţa cultivată ori nu au mai notificat Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) pentru efectuarea vizitelor în teren.
Este vorba de un număr de 85 de fermieri declarați neeligibili pentru a primi ajutorul de minimis, potrivit directorului adjunct al DAJ Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.
Până în prezent au depus toate documentele necesare la DAJ Olt, inclusiv cele privind valorificarea producţiei, circa 3.000 de fermieri dintre cei 5.813 înscrişi în program.
„Legumicultorii înscrişi în programul pentru tomate au avut timp până la 1 iulie pentru valorificarea producţiei şi obţinerea documentelor care să ateste acest lucru, respectivele documente putând fi depuse pentru completarea dosarului până la finalul lunii august. Până acum au depus toate documentele necesare, inclusiv cele privind valorificarea producţiei, aproximativ 3.000 de fermieri. Din numărul total de înscrieri, sunt neeligibile 85 de dosare din cauză că la vizitele în teren s-a constatat că nu corespunde suprafaţa sau în alte cazuri fermierii au renunţat din diferite motive şi nu au făcut notificări pentru efectuarea verificărilor în teren”, a afirmat Luminiţa Mareş.
Fermierii din Olt s-au confruntat cu o „cădere” a preţurilor în a doua parte a lunii iunie, însă au reuşit să vândă cantitatea necesară de tomate pentru a fi eligibili pentru ajutorul de minimis, spune Mareș.
Acum, toată lumea se pregătește pentru a doua etapă a programului pentru legume – cel pentru ardei, spanac, fasole, verde, salată, castraveţi şi tomate ciclul II, pentru care vor începe să depună documente de înscriere de la finalul lunii iulie.