Cum au umflat consultanții și notarii nota de plată pentru fermieri în cazul micrograntului de 5.000 euro. Vin procesele
După ce că au aflat abia cu o zi înainte de depunerea actelor pentru obținerea micrograntului de 5.000 euro că trebuie procură notarială, fermierii s-au trezit pe cap și cu tarife greu de imaginat din partea consultanților, dar și a notarilor, pentru că toată lumea a încercat să profite la maximum de situație.
Așa de exemplu unii consultanți au ajuns să ceară chiar și până la 1.500-2.000 lei pentru fiecare fermier care a apelat la ei, în timp ce alții au fost ceva mai modești și au perceput tarife de 50 de lei sau chiar zero. De voie, de nevoie în speranța că le vor intra banii în conturi, așa cum erau promisiunile, oamenii s-au grăbit să plătească, chiar dacă nu au avut nicio garanție că vor fi eligibili, după cum a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.
“Este o bătaie de joc la adresa micului fermier, pus pe drumuri, fără să aibă garanția că va fi declarat eligibil. Pentru ce aceste tarife exorbitante, că dai două click-uri? Mulți au profitat de naivitatea oamenilor de la țară care au sperat că vor primi acești bani”, a mai spus Păunel.
Notarii au închis porțile
Și la notar a fost înghesuială mare, unii au lucrat toată noaptea, în timp ce alții au fost nevoiți chiar să închdă porțile ca să nu mai intre lumea peste ei, iar tarifele au fost pe măsura cererii: până la 350 lei de căciulă (în mod normal, tarifele în piață variază între 70 și 150 lei), în condițiile în care mulți nici n-au știut după ce model să facă procură, motiv pentru care o mare parte sunt și greșite. Din păcate anunțul Ministerului Agriculturii cum că împuternicirea notarială poate fi depusă și după îbscrierea în program a venit mult prea târziu, când răul era deja făcut, iar toată lumea fusese pusă pe drumuri.
Și cireașa de pe colivă, așa cum era de așteptat, în doar 15 minute de la deschiderea măsurii, locurile erau acoperite, fiind depuse 10.000 de cereri, adică numărul de beneficiari eligibili anunțat de Ministerul Agriculturii. Măsura a fost închisă în data de 31 mai la ora 20.00, data până la care numărul cererilor se majorase până la 35.000.
Acum, mulți fermierii se pregătesc să dea în judecată Ministerul Agriculturii, în timp ce asociațiile de fermieri cer suplimentarea sumelor, considerând că ar mai exista ceva bani necheltuiți de la alte programe. Totul rămâne, însă, la latitudinea Ministerului Agriculturii, cel care ia deciziile.
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare totală de 300.000.000 de euro, introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar”, parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de MADR, prin intermediul APIA. În acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor în valoare totală de 50 000 000 de euro, informează Ministerul Agriculturii.
Beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, microîntreprinderile și întreprinderile mici şi mijlocii,