Cum descărcăm certificatul verde. Documentul e obligatoriu pentru accesul la diverse evenimente, unde rata de infectare depășește 3 la mie
Certificatul verde care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane va fi necesar în localitățile care au o incidență între 3 și 6 la mia de locuitori.
Pentru accesul în restaurante, evenimente publice și private și spectacole, documentul este vital. Acesta poate fi descărcat online în doar câteva minute.
Potrivit STS, cei 8 pași necesari sunt:
1. Autentificarea – se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit.
Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcție de categorie, se completează: – pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost făcut vaccinul și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8.Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.
În prezent sunt 115 de localități din România unde rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, potrivit datelor publicate sâmbătă, de Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Cele mai afectate județe sunt Satu Mare (17), Ilfov (16), Timiș (11) și Bistrița-Năsăud (9).