Cum este văzută România în noile manuale de istorie din Ucraina
Manualele de istorie destinate elevilor români din Ucraina au intrat în atenția președintelui și membrului fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), Anatol Popescu.
Potrivit acestuia, „propaganda românofobă“ care a fost cultivată în timpul Uniunii Sovietice, continuă și acum în Ucraina modernă.
„Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi.
Mai jos, vă invit să citiți din manualul de Istorie a Ucrainei pentru clasa a X-a, cu toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice cuprinse în el“, precizează Anatol Popescu.
În manuale se precizează că sudul Basarabiei și nordul Bucovinei sunt teritorii ucrainene care au fost ocupate de România după destrămarea imperiilor Austro-Ungar și Rus, după primul Război Mondial.
„Imaginați-vă doar câtă ”DRAGOSTE” pentru România și poporul român cultivă aceste texte în mințile inocente ale elevilor etnici români din Ucraina, care una învață în familii, aud și văd în mass-media, și alta li se dictează de la catedră, chiar dacă în limba română?!
Dar mai mult mă sperie gândul despre ce li se predă la această temă elevilor etnici ucraineni, și cum sunt văzute de aceștia, după lecturarea unor astfel de baliverne, România și națiunea română în general, precum și comunitatea istorică românească în Ucraina?!“, a mai scris Anatol Popescu pe Facebook.
Anatol Popescu atrage atenția asupra faptului că România e acuzată în manualul pentru clasa a X-a că în perioada interbelică a dus o politică de exterminare a minorității ucrainene care se afla în interiorul granițelor naționale românești de la acea vreme.