Cum explică specialiștii valul de frig și nămeți de la sfârșit de toamnă
Specialiștii vorbesc despre o „furtună de iarnă” neobișnuită. După o vreme caldă în ultimele săptămâni, sud-estul României se confruntă cu un val de temperaturi scăzute, cu acumulări masive de zăpadă și o masă de aer mult mai rece decât în mod normal.
De asemenea, meteorologii explică de ce litoralul s-a confruntat cu două furtuni de cod roșu, la o săptămână distanță una de cealaltă, fenomen care nu s-a mai întâlnit până acum în această zonă.
„S-a înregistrat o scădere bruscă a presiunii, în contextul evoluției în bazinul vestic al Mării Negre a unui ciclon și așa s-a ajuns la asemenea efecte. Cicloanele sunt fenomene obișnuite în Marea Neagră, se manifestă prin furtuni mari, însă nu neapărat de o asemenea intensitate”, a afirmat Mia Mirabela Stamate, șefa Serviciului Prognoze din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, după Ciclonul Frederico, care a lovit cu putere județul Constanța.
Mai mult, specialiștii avertizează că după niște ierni mai blânde „suntem pasibili să ne vină rândul de a experimenta o iarnă mai grea”.
„Trebuie să recunoaștem că ne-am obișnuit cu niște ierni mai liniștite, ne uităm la televizor să îi vedem pe alții sub zăpezi, a fost New-York, Londra, cu ani în urmă, Alpii. Acum este posibil să vină și rândul nostru. Acum experimentăm două furtuni la un interval destul de mic, de o săptămână”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe, citat de adevarul.ro.
Potrivit acestuia, sunt schimbări climatice care generează niște curenți circulari neomogeni, iar acest lucru face ca undeva niște „limbi ale acestor circulații de aer” rece și umed cu presiune foarte mare din zonele nordice să coboare în latitudine foarte mult și în perioade în care nu apăreau în mod obișnuit.
„Din acest motiv avem aceste două furtuni la un interval foarte scurt. Suntem pasibili să ne vină rândul de a experimenta o iarnă mai grea. Să ne pregătim pentru asta, să ne pregătim comunicațiile”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.