Cum fac oamenii din SRI bani frumoși cu sistemul antigrindină acționat la fiecare ploaie

Publicat: 11 iul. 2024, 10:57, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Cum fac oamenii din SRI bani frumoși cu sistemul antigrindină acționat la fiecare ploaie

În mijlocul unei crize de precipitații care afectează grav agricultura românească, fermierii acuză sistemul național antigrindină de ineficiență și corupție. Recent, un fermier a fost arestat după ce a filmat o ploaie insipidă în zona rurală, comparativ cu precipitațiile abundente din orașe, ridicând întrebări serioase despre corectitudinea și transparența sistemului. Cu afaceri de milioane și legături cu figuri controversate precum fostul senator Cătălin Voicu, sistemul antigrindină din România se află sub o presiune crescândă pentru a-și justifica operațiunile și finanțările.

În România există un sistem antigrindină destinat să prevină precipitațiile abundente care pot distruge culturile agricole. Până acum, acesta a fost implementat în Moldova și în sudul țării, dar a eșuat de multe ori în atingerea obiectivelor.

În anul 2020, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de clujeanul Adrian Oros, a acordat două contracte în valoare de 68.045.938 lei, fără TVA (14.477.859 euro).

Primul contract, în valoare de 29.803.500 lei, fără TVA, a fost atribuit companiei Electromecanica Ploiești, parte a Romarm. Acești bani sunt destinați achiziției de „rachete necesare combaterii căderilor de grindină, respectiv RAG 96 și RAG 96 S, utilizate în activitatea de intervenții active în atmosferă în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor”, conform descrierii achiziției publice.

Al doilea contract, în valoare de 38.242.438 lei, fără TVA, a fost atribuit firmei SC Intervenții Active în Atmosferă SRL. Această sumă este destinată „exploatării operaționale și/sau de cercetare a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș pentru omologarea în perioada 20.02.2020-14.04.2022.” Unitatea antigrindină din Târgu Mureș a devenit și centru zonal pentru Transilvania.

Niciunul dintre aceste contracte nu a fost supus unei licitații publice. Pentru primul contract, referitor la rachetele antigrindină, nu s-a organizat o licitație deoarece Romarm, prin Electromecanica Ploiești, este singura entitate din România care poate furniza aceste rachete omologate.

Pentru al doilea contract, SC Intervenții Active în Atmosferă SRL a fost singura societate eligibilă, fiind singura omologată pentru astfel de servicii.

„Exploatarea operațională poate fi efectuată doar de societăți licențiate pentru aceste activități, iar beneficiarii acestor servicii sunt exploatațiile agricole din zonă. SC Intervenții Active în Atmosferă SRL este singurul operator licențiat pe Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș, deținând licența de operare seria LO nr. 12/10.12.2019,” explică oficialii Sistemului Național Antigrindină.

Fermierii acuză manipularea precipitațiilor

Rachetele antigrindină din România, cu o rază de efect de până la 100 km, sunt în centrul unui scandal după ce fermierii au acuzat sistemul de manipulare a precipitațiilor. În timp ce orașele au înregistrat 40 de litri de precipitații pe metru pătrat, zonele rurale au primit doar 6 litri, conform unei filmări realizate de un fermier disperat.

precipitatii rachete antigrindina

Acesta a fost ulterior reținut, filmarea sa fiind realizată cu prețul unui dosar penal.

Suveica financiară din jurul sistemului antigrindină

Firma SC Intervenții Active în Atmosferă SRL, singura licențiată pentru combaterea grindinei în România, a raportat o cifră de afaceri de 142.105.446 lei în 2023, cu un profit de 29.007.535 lei. Relațiile de afaceri ale patronilor firmei duc până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat.

SC Intervenții Active în Atmosferă SRL

Firma care gestionează sistemul antigrindină este singura societate din România licențiată pentru această activitate, iar relațiile de afaceri ale patronilor săi ajung până la fostul senator Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție și eliberat condiționat.

SC Intervenții Active în Atmosferă SRL, administrată și deținută de Sîrbu Emil și Popescu Doru Dorian, are ca principal obiect de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru. Cei doi asociați mai dețin și General Conf Grup, o firmă cu același domeniu de activitate, care a câștigat anterior licitații pentru combaterea grindinei. Practic, întregul sistem antigrindină din România este conectat la aceste două societăți comerciale.

General Conf Grup face parte din Grupul de Interes Economic Proiectant General al Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (G.I.E), care are un rol esențial în licențierea singurei firme care se ocupă de combaterea grindinei: SC Intervenții Active în Atmosferă SRL.

Unul dintre directorii firmei este Dan Axinte, fost șef al ISU Iași și ulterior director la General Conf, înainte de a fi angajat în conducerea SC Intervenții Active în Atmosferă SRL.

Legături controversate și licitații îndoielnice

Cum fac SRI-știi bani frumoși cu sistemul antigrindină acționat la fiecare ploaie

Intervenții Active în Atmosferă SRL și General Conf Grup, ambele deținute de Sîrbu Emil și Popescu Doru Dorian, sunt esențiale pentru sistemul antigrindină. General Conf Grup, cunoscută pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, a câștigat licitații pentru combaterea grindinei, ridicând întrebări despre competența și corectitudinea procesului de selecție.

Caracatița conexiunilor între firme

caracatita conexiunilor între frime

caracatita conexiunilor între frime

Sursa: Termene.ro

Afaceri și ramificații politice

General Conf Grup face parte din Grupul de Interes Economic Proiectant General al Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor G.I.E, care licențiază activitățile de combatere a grindinei. Legăturile firmei cu AFT Design SRL și Teamnet Group, deținute de persoane cu legături dubioase, adâncesc suspiciunile de corupție.

Implicarea Electromecanica Ploiești

Licențele sunt eliberate de Electromecanica Ploiești, anterior cunoscută ca CENTRUL DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ ȘI INGINERIE TEHNOLOGICĂ PENTRU TEHNICA DE RACHETE. Electromecanica Ploiești, parte a ROMARM S.A., colaborează cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru realizarea Sistemului Național de Antigrindină.

Conducerea Electromecanica Ploiești este asigurată de un consiliu de administrație din care fac parte:

  • Marinescu Victoria, consilier juridic cu o experiență considerabilă la AVAS.
  • Dragoș Ionuț Bănescu, un inspector fiscal din Brașov, care a lucrat în Guvernul României la ANI și a fost secretar de stat. În 2010, a absolvit un master la Academia Națională de Informații a SRI, specializarea Managementul Informațiilor de Securitate Națională.

dragos ionut banescu

  • David Emilia Mirela, fostă angajată la Radiocom, denumită drept o ”falangă” a SRI, și fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

Directorul general al Electromecanica Ploiești este Vlaicu Dinu Constantinescu, un inginer care activează în domeniu încă din anii 80, la fostul institut de proiectare a rachetelor.

Afaceri dubioase și implicații legale

Cătălin Vociu

Foto: Mediafax

În urmă cu câțiva ani, General Conf Grup a colaborat cu firma TECH SAFETY din Târgu Jiu. Cele două societăți au garantat, printr-o serie de scrisori bancare, o unitate militară (0251 București) aparținând Ministerului Internelor și Reformei Administrative (M.I.R.A.), pentru suma de aproximativ un milion de lei.

Societatea TECH SAFETY din Târgu Jiu, împreună cu afaceristul Dan Radu Floarea (acționar) și administratorul firmei, Ion Dumitru Măruță, au fost trimiși în judecată de DNA, alături de deputatul Cătălin Voicu și doi șefi din Electrica. Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice (SISE) Moldova a achiziționat echipamente de protecția muncii de la firma lui Dan Radu Floarea în valoare de aproape 15 milioane de lei, la prețuri supraevaluate, cu un adaos comercial de 2490%. Procurorii au stabilit un prejudiciu de peste 1.3 milioane de euro, arătând că fostul parlamentar PSD Cătălin Voicu a intervenit în favoarea afaceristului gorjean, care îi este fin, facilitând încheierea contractelor și efectuarea plăților în mod rapid. În acest dosar, senatorul Voicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, însă a fost eliberat condiționat după o perioadă scurtă de timp.

Fostul senator Cătălin Voicu aproape de a deveni Ministru al Internelor

Fostul senator Cătălin Voicu

Întrebat cum explică faptul că o firmă de confecții a câștigat licitația pentru operarea unui sistem de rachete antigrindină, directorul General Conf Grup, Doru Popescu, a răspuns că firma are și alte domenii de activitate.

„Noi mai avem și alte obiecte de activitate decât cel cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Dacă doriți detalii despre licitație, veniți la sediu să discutăm. Licitația a fost câștigată așa cum se câștigă toate licitațiile”, a declarat Popescu pentru gazetadebistrita.ro. Întrebat despre legăturile cu fostul senator Cătălin Voicu, Popescu a negat orice cunoaștere a acestuia, spunând că nu cunoaște niciun senator.

Sistemul antigrindină: Afaceri cu suveica

Firma AFT Design SRL, unul dintre acționarii Proiectant General al Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, este administrată de Popp Emanuel, care deține 25% din acțiuni, alături de acționarul Nedelcu Alecsandru Claudiu (50%) și Mindru Ionel (25%). Cele două firme colaborează la dezvoltarea primului centru din România pentru cercetare în domeniul roboților autonomi.

Reacțiile fermierilor și acuzațiile de corupție în jurul sistemului antigrindină subliniază necesitatea unei transparențe sporite și a unei investigații detaliate. Arestarea fermierilor care încearcă să expună aceste probleme ridică întrebări serioase despre libertatea de exprimare și dreptul la informare în România.

Statul bagă peste 68 de milioane de lei în sistemul antigrindină. Fermierii nu sunt de acord: face mai mult rău decât bine

sistemul antigrindina

Statul investește peste 68 de milioane de lei în sistemul antigrindină, în ciuda opoziției fermierilor, care consideră că acest sistem provoacă mai multe probleme decât rezolvă. Guvernul a aprobat recent suplimentarea finanțării pentru extinderea sistemului național antigrindină. Deși inițiativa pare benefică, mulți fermieri susțin că sistemul a redus cantitatea de precipitații în estul României, contribuind la seceta excesivă și afectând grav culturile agricole. În cadrul etapei din acest an a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024, s-au alocat 68,2 milioane lei, dintre care 23,7 milioane lei sunt credite bugetare și 44,5 milioane lei sunt credite de angajament.

Ministerul Agriculturii a declarat că vor continua activitățile de dezvoltare tehnologică prin proiecte experimentale pentru creșterea și uniformizarea precipitațiilor, utilizând noi mijloace tehnice, inclusiv generatoare terestre pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase. Totuși, nici ministerul, nici Guvernul nu au oferit detalii specifice despre aceste proiecte experimentale, deși în trecut au inclus utilizarea de generatoare terestre de ploi și „însămânțarea” norilor cu iodură de argint.

Generatoarele terestre de ploi pulverizează aerosoli cu iodură de argint la nivelul solului, care sunt transportați în atmosferă prin curenții ascendenți. Eficiența acestor generatoare este mai redusă comparativ cu rachetele antigrindină sau avioanele care dispersează iodura de argint direct în nori, dar costurile sunt mai mici. Generatoarele au fost testate în zonele de deal și munte, inclusiv în județul Vrancea, unde fermierii s-au plâns că potențialele precipitații sunt redirecționate către alte regiuni.

Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Vrancea (ACCPT), care reprezintă fermieri pe o suprafață de peste 35.000 ha, a atras atenția asupra efectelor negative ale sistemului antigrindină, susținând că acesta nu protejează împotriva grindinei și a amenințat cu proteste. ACCPT a solicitat îmbunătățirea sistemului, realizarea unui studiu de impact privind eficiența acestuia și suspendarea lansărilor de rachete pentru a monitoriza cantitatea de precipitații.

De asemenea, ACCPT a cerut montarea unui sistem GPS pentru urmărirea rachetelor și evidențierea traiectoriei și locului deflagrației sau modificarea procedurii de tragere. Aceste solicitări nu au fost luate în considerare până recent, când Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR) a cerut măsuri urgente din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) privind efectele negative ale sistemului antigrindină.

Pe 20 martie, la MADR a avut loc o întâlnire cu reprezentanții Forumului APPR și directorul general al Autorității Antigrindină, Gheorghe Căunei, care a propus monitorizarea strictă a lansărilor de rachete antigrindină în județele Prahova, Vrancea, Buzău, Iași, Vaslui. Aceste lansări vor fi efectuate doar cu acordul ministrului Agriculturii și în cazuri excepționale.

Pe 21 martie, Guvernul a aprobat continuarea dezvoltării sistemului național antigrindină. Fondurile alocate vor finanța studii, proiecte tehnice, execuții de lucrări, achiziții de echipamente și dotări pentru înființarea de noi Grupuri de Combatere a căderilor de grindină în zonele Suceava-Botoșani, Matca (Galați), Dâmbovița-Argeș și Dăbuleni (Dolj).

În sezonul 2023, Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) au operat pe o suprafață de aproximativ 2,2 milioane ha, cu 94 de puncte de lansare (PL), protejând culturile agricole de grindină:

  • UCCG Prahova: 22 PL în Prahova, Buzău, Teleorman și Olt;
  • UCCG Iași: 16 PL în Iași și Vaslui;
  • UCCG Vrancea: 20 PL în Vrancea și Galați;
  • UCCG Oltenia: 19 PL în Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți;
  • UCCG Timiș: 7 PL în Timiș;
  • UCCG Mureș: 10 PL în Mureș.

Alte 12 PL din Timiș și Mureș se află în diverse stadii de realizare și vor intra în operare pe parcursul sezonului.

Drept-la-replica