Cum favorizează stresul cronic apariția cancerului colorectal
Cercetătorii chinezi au atras atenția asupra legăturii între stresul cronic și microbiomului intestinal în evoluția cancerului colorectal, în cadrul Congresului european de gastroenterologie (12-15 octombrie, Austria).
Cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în Europa. Se așteaptă ca incidența acestui cacer să crească din cauza îmbătrânirii populației, dietelor alimentare dezechilibrate, sedentarismului și obezității.
O recentă descoperire deschide noi perspective în materie de prevenție și tratament a cancerului colorectal. Cercetătorii chinezi au arătat că există o legătură între stres și microbiomul intestinal în evoluția cancerului colorectal. Stresul cronic nu numai că favorizează progresia tumorală, dar, totodată, reduce numărul bacteriilor benefice din microbiomul intestinal, în special pe cele din clasa Lactobacillus, esențiale în răspunsul imunitar contra cancerului.
Evoluția cancerului colorectal legată de stres poate fi atribuită reducerii bacteriilor benefice și slăbirii răspunsului imunitar al organismului contra acestei boli, rezumă dr. Qing Li, din cadrul departamentului pentru cancerul gastrointestinal și boli hepatice la West China Hospital, cercetătorul principal din acest studiul.
În studiul nostru, am utilizat un cocktail de antibiotice pentru erdicarea mibrobiomului intestinal, după un transplant de microbiom de materii fecale, explică Quing Li. De asemenea, a fost evidențiat rolul esențial al Lactobacillus în menținerea sănătății intestinale.
Rol crucial
Bacteria Lactobacillus plantarum influențează nivelul de celule T CD8+, care au un rol crucial în privința imunității antitumorale și în evoluția cancerului colorectal. Ea reglează metabolismul acizilor biliari și îmbunătățește funcția celulelor T CD8+. Studiul demonstrează că Lactobacillus ar putea întări imunitatea antitumorală.
A combina medicamentele antitumorale tradiționale cu o suplimentare de Lactobacillus plantarum (L.plantarum) ar putea fi o strategie terapeutică viabilă în cazul pacienților afectați de cancer colorectal și stres cronic, a declarat dr. Li.
Microbiomul intestinal reprezintă totalitatea microorgnismelor care se află în tractul gasterointestinal uman.