Cum funcționa rețeaua de corupție de la Sinaia: Detalii despre reținerea primarului Vlad Oprea
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus reținerea primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, pentru o serie de infracțiuni grave, printre care luarea de mită, abuz în serviciu și fals în declarațiile de avere. Aceste acuzații sunt rezultatul unor investigații amănunțite, care au scos la iveală o schemă complexă de corupție ce implică atât activități comerciale ilegale, cât și favorizarea unor interese personale.
Schema de corupție
Conform documentelor procurorilor, în perioada iulie 2021, Oprea ar fi pretins și primit, prin intermediul unor firme intermediare, suma de 238.000 de euro, în două tranșe, de la un reprezentant al unei societăți comerciale. Această sumă a fost destinată facilitării aprobării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) necesar pentru construcția unui hotel/aparthotel în Sinaia. O parte din bani ar fi fost utilizată pentru achiziția unei stații de betoane din Turcia, iar veniturile generate de activitatea acestei societăți au fost direcționate, ulterior, către construirea și amenajarea unei vile de lux, deținută de primar, dar înregistrată pe numele firmei mamei sale.
”În iulie 2021, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al orașului Sinaia ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale și ar fi primit indirect, în două tranșe, la datele de 22.12.2021 și 01.02.2022, suma totală de 238.000 euro, prin interpunerea în tranzacție a altor firme din grup și a societății comerciale administrate de mama suspectului, pentru a facilita obținerea de către reprezentantul societății comerciale a aprobării PUZ-ului necesar pentru construire hotel/aparthotel în orașul Sinaia, emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, precum și a celorlalte avize necesare realizării investiției.
O parte din suma de 238.000 euro încasată de societatea mamei suspectului, ar fi fost folosită pentru achiziționarea de către acesta a unei stații de betoane din Turcia, în valoare de 133.800 euro.
Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că primarul orașului Sinaia ar fi implicat și în administrarea de facto a acestei societăți comerciale la care este asociat mama sa, iar administrator este sora suspectului, luând decizii legate de patrimoniul acesteia și dispunând efectuarea de plăți din conturile firmei, precum și efectuarea de achiziții și de vânzări.
Pe de altă parte, veniturile obținute din activitățile de furnizare betoane de societatea mamei suspectului către diferiți parteneri comerciali și veniturile obținute din vânzarea stației de betoane, ar fi fost utilizate inclusiv pentru construirea, amenajarea și mobilarea unei vile situate în Sinaia, imobil deținut în fapt de primarul orașului Sinaia, însă pe numele societății.
În perioada iulie 2019 – ianuarie 2024, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al orașului Sinaia, ar fi permis desfășurarea activității neautorizate de prestare a serviciilor de alimentație publică, pentru un restaurant din Sinaia, cu încălcarea dispozițiilor O.G. nr 99/2000, în scopul obținerii de către societatea mamei suspectului, de foloase necuvenite, constând în prețul chiriei și al utilităților în baza contractului de chirie încheiat între această societate și o altă societate.
Societatea administrată de mama suspectului a deținut, până în septembrie 2023, o stație de betoane în orașul Sinaia și deține, în prezent, o pensiune situată în Sinaia și un restaurant vizavi de pensiune, care a fost închiriat inițial unei firme din Sinaia.
Societatea comercială care a închiriat locația respectivă și-a desfășurat activitatea principală de „restaurant” fără a avea autorizație de funcționare, primarul Oprea Vlad cunoscând această situație și acceptând ca societatea mamei sale să încaseze prețul chiriei și al utilităților de la această firmă.
În cursul anului 2024, suspectul Oprea Vlad ar fi facilitat închirierea pensiunii și restaurantului către o altă societate, în scopul obținerii de profit.
În perioada 2022-2023, suspectul Oprea Vlad Gheorghe ar fi ascuns și ar fi disimulat adevărata proveniență, circulație sau proprietate a bunurilor ori a drepturilor asupra sumelor de bani încasate de un apropiat al suspectului prin firmele pe care le administra, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni de corupție, sume de bani ce ar fi fost utilizate pentru achiziționarea, restaurarea, reabilitarea și amenajarea castelului Lapouble din Orthez, Franța în hotel și pensiune și a hambarului în restaurant”, se spune în comunicatul DNA.
În cauză, s-a mai reținut că, în calitate de primar al orașului Sinaia, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, persoană obligată la depunerea declarațiilor de avere, ar fi atestat în cuprinsul acestora, aspecte necorespunzătoare adevărului, cum ar fi:
a) aspecte privind achiziționarea de la o persoană fizică în anul 2022 a unui imobil – teren situat în Sinaia;
b) aspecte privind „dividendele repartizate” de la societatea la care este asociat cu 37,50%, în anii fiscali 2019, 2021, 2022, 2023;
c) aspecte privind cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață, de la persoane fizice și juridice pentru achiziționarea unui teren din Sinaia, precum și pentru construirea casei de locuit pe acest teren, în perioada 2021-2024, dar și pentru edificarea construcției casă de vacanță din Sinaia, jud Prahova.
d) aspecte privind dobândirea sumei de 100.000 lei primită de la mama acestuia, în contul bancar personal, în anul 2022.
Percheziții și urmăriri penale
În perioada 22-23 ianuarie 2025, DNA a desfășurat percheziții în 33 de locații, inclusiv la instituții publice și la domiciliile unor persoane fizice, în cadrul unei operațiuni menite să strângă probe suplimentare în acest caz de corupție. De asemenea, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane implicate.