Cum fura un primar indemnizațiile copiilor cu handicap dintr-un centru de plasament
Situația cutremurătoare din azilele groazei din Voluntari este trasă la indigo cu sute de cazuri din țară petrecute mai ales în centrele de plasament. Un fost primar PNL și soția sa au fost condamnați cu suspendare după ce au furat banii copiilor cu handicap de la un centru de plasament din Buzău.
Fostul coordonator al Centrului rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament de la Beceni, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, acuzat că a furat alocațiile tinerilor asistați, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, sub supravegherea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Sentința a fost pronunțată de un complet al Tribunalului Buzău în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției de către Valeriu Dogaru. Timp de un an, acesta nu mai are dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice ori dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
,,În baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău cu DOGARU Dumitru Valerică. În baza art. 250 alin. 1 Cod penal condamnă inculpatul la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de <efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos>, în perioada august noiembrie 2017-august 2018 (…) În baza art. 360 alin.1 din C.pen. condamnă inculpatul la o pedeapsă de 1 an și 6 luni pentru <acces ilegal la un sistem informatic>, în perioada în perioada august noiembrie 2017-august 2018 (…) În baza art. 38 și art. 39 alin. 1 lit. b C.pen., aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an și 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă. În final condamnă inculpatul pedeapsa de 2 ani închisoare alături de pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al.1 lit.a, b, pe o durată de 1 an și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 al.1 lit.a, b, C.pen., începând cu data rămânerii definitive a sentinței și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare. În baza art. art. 92 alin. 1 C.pen., stabilește termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 93 alin. 1 Cod Penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere și obligații: a) Să se prezinte la Serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul Buzău la datele fixate de acesta; b) Să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; c) Să anunțe în prealabil schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; d) Să comunice schimbarea locului de muncă; e) Să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; în baza art. 93 alin. 2 Cod Penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 Cod Penal, pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile la Primăria Beceni (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se precizează în minuta sentinței, conform opiniabuzau.ro.
Valeriu Dogaru, fost șef al centrului rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament de la Beceni, aflat în subordinea DGASPC Buzău, a fost trimis în judecată în luna mai de procurori, după ce s-a aflat că timp de mai multe luni și-ar fi însușit alocațiile a zece copii și tineri asistați. Bărbatul, fost primar al comunei Beceni, a fost demis din funcția de conducerea centrului, însă lucrează în continuare în cadrul DGASPC Buzău.
Sătenii susţin că fostul primar PNL şi-a achitat astfel datoriile din campanie
„In luna septembrie 2019, si sotia sa a fost trimisa in judecata pentru delapidarea unor sume din gestiune, in calitate de diriginte al Oficiului Postal Beceni. Fapta dateaza din 2017, iar gurile rele spun ca sotii Dogaru ar fi incercat astfel sa acopere gauri din campania electorala din 2016, cand Valerica Dogaru a candidat pentru un nou mandat la primarie.”
Faptele datează din 2017, atunci când s-a constatat că lipsesc din cont alocațiile mai multor copii asistați. A fost demarată o anchetă și au fost anunțate autoritățile. În urma cercetărilor, s-a stabilit că Valerică Dogaru, șeful centrului de la Beceni, având acces la codurile PIN ale cardurilor de alocații ale tinerilor și copiilor din unitate, și-a însușit banii acestora timp de mai multe luni. În urma anchetei, directorul centrului de la Beceni și-a recunoscut faptele și a restituit prejudiciul de câteva zeci de mii lei, bani reprezentând alocațiile copiilor. Conducerea DGASPC Buzău l-a sancționat prin demiterea din funcția de coordonator al centrului și l-a mutat pe un alt post, cel de administrator, iar procurorii l-au trimis în judecată.
Beneficiarii centrului rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni sunt copii și tineri de până la 18 ani, neîncadrați în grad de handicap, dar cu diferite diagnostice de tip ADHD, retard ușor, tulburări de comportament, perturbări de atenție. Sunt copii provenind din familii, cazați temporar acolo sau beneficiari transferați din alte servicii de tip rezidențial al DGASPC Buzău.