Cum gestionează Eco Sud depozitul ecologic de la Vidra
Închiderea gropilor de gunoi din jurul Bucureștiului a lăsat Capitala cu un singur depozit „conform”, adică adecvat reglementărilor europene în domeniu – Depozitul Ecologic de la Vidra, gestionat de compania Eco Sud.
Supusă unor repetate proceduri de infringement de către Bruxelles, România s-a văzut obligată să închidă toate spațiile improprii de depozitare ale deșeurilor. Bucureștiul a fost norocos – depozitul de la Vidra a fost construit încă de la începuturile sale din 2001 în acord cu cele mai noi standarde occidentale din domeniu, iar ulterior Eco Sud a investit continuu în updatarea lui tehno-ecologică, astfel încât și anul acesta a luat fără probleme avizele europene pentru funcționare „curată”, fără costuri de mediu și sănătate.
Celulele de depozitare sunt nu doar complet impermeabilizate, ci conțin mai multe straturi de siguranță, pentru a evita orice infiltrare în pânza freatică: un strat de argilă compactată, o geomembrană, precum și un strat geotextil. În plus, levigatul (ceea ce rezultă din descompunerea resturilor menajere) este transportat prin tuburi din polietilenă de înaltă densitate, dublate de un filtru mineral.
Dar investițiile companiei nu privesc doar tehnologiile care au în vedere impactul asupra mediului, ci și sistemele sofisticate de monitorizare și control: astfel, aerul, apa din pânza freatică și de suprafață sunt monitorizate printr-un program informatizat: apa freatică este de pildă măsurată atât în susul cât și în josul depozitului. Levigatul și calitatea permeatului rezultat sunt de asemenea monitorizate atent.
La Vidra, Eco Sud folosește un sistem electronic de trasabilitate, prin care se găsește imediat operatorul de salubritate. Apoi se supune controlului atît cantitatea, cât și componența deșeurilor, pentru a identifica natura exactă a elementelor care-l compun și a identifica orice ar putea avea potențial toxic.
Depozitul de la Vidra a devenit chiar pionier al sistemului „economiei circulare”, care țintește spre idealul de „zero deșeuri” – prin care acestea sunt reciclate sau refolosite ca agent termic, combustibil sau îngrășământ natural.
Pornind de aici, chiar și în condițiile actuale de aglomerare rezultată prin închiderea celorlalte depozite ale orașului, Vidra este pregătită să preia deșeurile locuitorilor Capitalei pentru încă 20 de ani.
Toate acestea au făcut din Eco Sud unul din cei mai respectați operatori din Europa de Est pe sectorul depozitării deșeurilor și lider național în domeniu, compania gestionând, pe lângă Vidra, încă cinci astfel de centre (Mofleni, pentru Dolj, Mavrodin, pentru Teleorman, Frătești, pentru Giurgiu, Girov, pentru Neamț și unul pentru județul Bacău).