Cum hormonul fericirii ar putea salva creierul de demența Alzheimer
Potrivit unui recent studiu, neuronii specifici oxitocinei, hormonul fericirii, intervin în îmbunătățirea memoriei în cazul persoanelor afectate de demența Alzheimer.
Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au fost interesați de rolul hormonului oxitocina (OXT) în procesul de învățare și memorare.
Oxitocina este un hormon natural produs de creier, numit și hormonul fericirii, datorită rolului acestuia în îmbunătățirea stării psihicului.
”Deja am sugerat că oxitocina ar putea fi un nou candidat în terapia pentru demență, pornind de la studiile care au folosit șoareci cu maladia Alzheimer. Pentru a aprofunda acest aspect, am examinat rolul oxitocinei endogene în funcția cognitivă a șoarecilor”, a explicat profesorul Akiyoshi Saitoh.
Pentru aceasta, au fost activați neuronii oxitocinei în unele zone ale creierului înainte de a evalua funcția congnitivă a rozătoarelor.
Concluziile acestui studiu au fost publicate în revista de știință PLOS One și subliniază că oxitocina este implicată în reglarea memoriei.
Rezultatele indică în premieră implicarea oxitocinei în memoria recunoașterii obiectelor, spun autorii studiului.
Astfel, studiul căută să lămurească rolul crucial al unui stimulent extern care activează oxitocina la nivelul creierului, atenuând o potențială evoluție a demenței, a precizat profesorul Saitoh.
De asemenea, aceste concluzii ar putea fi punctul de plecare pentru dezvoltarea unor noi tratamente contra demenței.