Cum i-au salvat ucrainenii pe legumicultorii români de la dezastru
Dacă fermierii români se plâng că importurile de cereale din Ucraina i-au adus în faliment, când vine vorba de legumicultori, situația este cu totul alta: dacă n-ar fi fost achizițiile făcute de ucraineni, începutul de sezon ar fi fost compromis de-a dreptul.
Nici nu a debutat bine sezonul pentru legumicultori, că anul 2023 s-a dovedit a fi extrem de dificil. Dincolo de vremea capricioasă, care a întârziat producția, scandalul așa-ziselor roșii toxice de la Buzău (izbucnit la începutul lunii mai), care de fapt s-au dovedit a fi castraveți, a constituit o grea lovitură pentru producători, cărora le-au scăzut vânzările dramatic. Au profitat, în schimb, comercianții, care au preluat producția la prețuri departe de așteptările adevăraților producători, nevoiți să vândă marfa chiar și în pierdere.
“Au fost aduse deservicii majore producătorilor serioși. În acea perioadă, timp de vreo 7-10 zile prețul tomatele scăzuse până la 3, 4, 5 lei pe kilogram, cu toate că atunci producătorii culegeau pentru prima dată. Oamenii aceștia dau faliment, pe ei cine îi despăgubește? Ministerul Agriculturii, Ministerul de Interne? Acum, prețurile la tomate și-au mai revenit și au urcat din nou, undeva la 10-12 lei/kg, livrate de acasă”, a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt.
Preț bun la varză
Pe lângă tomate, în această perioadă, oferta autohtonă este reprezentată de cartofi timpurii din solar și câmp, varză din solar, castraveți, dar au apărut și primele cantități de ardei gras, fasole păstăi și bineînțeles verdețuri. Varza pare să fie, însă, cultura cea mai bănoasă pentru producători, mai ales de când este căutată de ucraineni.
“În acest an, cine a mizat pe varză, a avut și are un preț foarte bun. Acum, prețul este undeva la 2,5-2,8 lei/kg, dar la început a fost și 5-6 lei/kg, după care a căzut până la 1,5 lei/kg. Cum au venit ucrainenii, prețul s-a ridicat iar, în urmă cu vreo 2-3 săptămâni. Ei cumpără la greu legume, în general tomate, varză și castraveți. Aceasta îi și ține în viață pe legumicultori, pentru că până la urmă, retail-ul din România pune presiune destul de mare pe producători și distribuitori ca să scadă prețul”, a mai precizat Păunel.
Protestele fermierilor
Fermierii din șase state, printre care și cei din România, au protestat, marți, la Bruxelles, unde au cerut reintroducerea taxelor vamale şi a contingentelor la produsele agricole şi alimentare ucrainene.
De asemenea, s-a solicitat extinderea măsurilor preventive temporare cu privire la importurile din Ucraina până la 14 iunie 2024. O astfel de măsură ar permite celor șase țări să poată să fie folosită capacitatea de stocare rămasă pentru a depozita cerealele Uniunii Europene după recolta din vara acestui an.
Citeste si Șefă în livada de cireșe la 15 ani. Povestea Dalinei de la Bârlad