Cum încearcă UDMR să pună monopol pe apele minerale terapeutice

Publicat: 28 mart. 2023, 10:46, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum încearcă UDMR să pună monopol pe apele minerale terapeutice

Multe dintre izvoarele minerale terapeutice din România se află în zonele locuite de secui. În acest sens, UDMR a elaborat un proiect de lege prin care dorește de obțină un câștig cât mai mare de pe urma acestor izvoare. De specificat și faptul că Alin Udriște, directorul Societății Naționale a Apelor Minerale a intrat în vizorul procurorilor DNA.

24 de parlamentari ai Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) au semnat un proiect de lege care se dorește modificarea Legii minelor, astfel încât autoritățile locale și județene să beneficieze de 80% din redevențele colectate de stat din exploatarea apelor minerale terapeutice.

Conform proiectului, apele minerale terapeutice ar urma să intre pe lista resurselor naturale pentru care redevența minieră obținută prin concesionare se împarte astfel: 35% la bugetul local al județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 45% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitatea de exploatare și 20% la bugetul central de stat.

Interesul UDMR pentru apele minerale terapeutice derivă din faptul că majoritatea licențelor de exploatare se află în zonele controlate de acest partid, membru al coaliției de guvernare. Covasna are 4 perimetre, Harghita are unul. Mai există câte un perimetru în Bihor, Cluj, Hunedoara, Iași, Sibiu și Vâlcea.

”La nivelul autorităților locale, sumele vor putea fi utilizate pentru repararea eventualelor pagube produse de exploatări, îndeosebi la infrastructura de transport, dar și pentru finanțarea unor obiective care conduc la creșterea nivelului de trai al populației prin furnizarea de servicii publice necesare (de la educație și sănătate până la salubrizare și iluminat stradal), execuția de investiții în infrastructură edilitară.

”Oferta stațiunilor balneare din țară trebuie adecvată nevoilor turiștilor, la nivel de unități de cazare, de centre de sănătate, pachet de servicii adiacente, accesibilitate. Or, pentru atingerea acestui scop, autoritățile locale au nevoie de resurse financiare ca să atragă investitori în infrastructura medical și servicii auxiliare, în primul rând prin asigurarea accesului la utilități, de la sisteme de alimentare cu apă și canalizare până la iluminat public. (…) edilii trebuie să asigure în al doilea rând un aspect îngrijit localității și împrejurimilor, servicii de deservire promptă a vizitatorilor, parteneriate pentru dezvoltarea de activități atractive – sportive, recreative, de divertisment – pentru toate grupele de vârstă″, se arată în expunerea de motive a proiectului amintit.

Asociere SNAM-Covasna

În cazul celor mai multe, titular de licență este compania de stat Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM). Anul trecut, județul Covasna, aflat în fieful UDMR, s-a asociat cu SNAM pentru a identifica și valorifica resursele naturale existente aici. Inițierea demersurilor a fost făcută publică în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean (CJ) Covasna, când aleșii au votat începerea colaborării dintre cele două entități.

Scopul care stă la baza asocierii dintre Consiliul Județean Covasna și Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. este demararea „procedurilor de identificare și valorificare a unor resurse de apă minerală naturală și/sau terapeutică posibil existente pe teritoriul administrativ al județului Covasna”.

Șeful SNAM, anchetat de DNA

SNAM este condusă de liberalul Alin Udriște. Acesta a intrat în atenția procurorilor DNA pentru achiziții controversate, deplasări și deconturi fictive, conform Defapt.ro. Zilele trecute, anchetatorii au făcut percheziții la sediul SNAM, o companie strategică deținută de Ministerul Economiei, condus de Florin Spătaru.

Totodată, au fost făcute percheziții și la domiciliile mai multor foști și angajați din cadrul SNAM, inclusiv la locuința directorului Alin Udriște. Printre cei vizați de ancheta DNA se află și Diana Gășpărel, soția inspectorului șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel. Până în prezent nu a fost pusă sub acuzare nicio persoană.

Procurorii DNA au deschis dosarul 483/D/P/2022 „in rem” în care se investighează achizițiile făcute de Societatea Națională a Apelor Minerale începând cu anul 2020 până în prezent.

Conform publicației amintite, perioada coincide cu mandatul de conducere al actualului director, Alin Udriște, vicepreședintele PNL Mehedinți. Potrivit unor surse apropiate anchetei, în acest dosar au fost audiate mai multe persoane în calitate de martor, inclusiv Alina Bogus, fosta șefă de la Achiziții și o protejată a directorului Alin Udriște. Dar nu înainte de a i se face o percheziție domiciliară. 

Ea a girat o mare parte din achizițiile controversate făcute la cererea directorului Alin Udriște. Însă, la finalul anului trecut, relațiile dintre cei doi s-au răcit. Motiv pentru care i s-a cerut să plece de pe funcție cu un bonus de șase salarii compensatorii. Acum este consilier achiziții publice la Institutul Național de Administrație.