Cum își bate joc Poliția Locală de cei care parchează neregulamentar în Sectorul 1
După ce a transformat Sectorul 1 într-un uriaș depozit de gunoi, primărița Clotilde Armand a găsit o modalitate inedită, dar ilegală, de sporire a încasărilor la bugetul local cu ajutorul polițiștilor locali.
Razii blitz de 5-6 minute ale polițiștilor locali pentru… umflarea bugetului local de la Sectorul 1
Restricțiile din pandemie au luat sfârșit, fapt pentru care polițiștii locali de de la Sectorul 1 au ieșit, ca ghioceii primăvara, la ”vânătoare” de amenzi împotriva celor care parchează neregulamentar pentru a-și face norma de amenzi. O astfel de acțiunea a fost demarată în cursul săptămânii trecute în zona stației de metrou Laminorului. Acțiunea s-a dovedit a fi foarte bine stabilită de la bun început pentru că, rapiditatea cu care și-au îndeplinit misiunea ar uimi-o până chiar și pe Clotilde Armand.
Cum au procedat? Foarte simplu. Zeloșii polițiști locali de la Sectorul 1 au descins fulger în zona stației de metrou Laminorului și-au notat numerele de înmatriculare ale autoturismelor parcate, susțin ei, pe trotuar, dar, în realitatea era o zonă virană lăsată de izbeliște, au făcut o poză și au dispărut la mașină pentru a completa amenda.
Odată amenda completată, polițistul local o lasă pe parbrizul autoturismului și pleacă în viteză. De fapt, nu este o amendă, ci o invitație la sediul lor lor pentru a completa procesele verbale de contravenție. Toată acțiunea a durat 5-6 minute. O astfel de ”monstră” de amendă a ajuns și la redacția noastră, dar pe care nu o publicăm încă, în care se poate constata că proprietarul autoturismului a fost sancționat în baza articolelor 142 și 143 din RAOUG 195 din 2002 cu suma de 580 de lei și penalizat cu 3 puncte.
Numai că polițiștii locali, printre care și polițistul local Alexandru Bărbieru, care au făcut razia din zona stației de metrou Laminorului sunt deja corigenți la legislație rutieră. Dar nu numai ei, ci și conducerea Poliției Locale Sector 1-Marius Avram și Dinu Marius Tudorel.
Polițiștii rutieri sunt singurii care au competență pe Codul rutier în privința faptelor din trafic
De ce? Pentru că legea nu mai permite Poliției Locale să amendeze șoferul. Instanţa a apreciat că în cauză agentul constatator din cadrul direcţiei Poliţiei Locale nu avea competenţa de a solicita deţinătorului sau proprietarului autovehiculului date despre identitatea persoanei căreia i-a încredinţat autovehiculul, considerând că nu sunt incidente dispoziţiile art. 2 pct.31 din Legea nr.61/1991, ci cele ale art. 105 pct.10 din O.U.G. nr.195/2002 şi că doar un agent din cadrul Poliţiei Rutiere putea constata şi sancţiona fapta.
Astfel, prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 11/2017, s-a admis recursul în interesul legii şi s-a stabilit că doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.
Decizia ÎCCJ îi obligă pe agenți să aștepte lângă autoturism până ajunge șoferul sau să renunțe să mai trimită amenzi prin poștă. Singurii care au această putere fiind polițiștii rutieri. Cu toate că legea este forte clară, polițiștii locali de la Sectorul 1 pândesc mașinile parcate neregulamentar și lasă formularul de amendă și invitația de a se prezenta la secție pe parbriz.
Practic, polițiștii locali de la Sectorul 1 încalcă legea și pun pe drumuri sute sau mii de șoferi despre care susțin că au parcat neregulamentar doar ca să facă venituri la bugetul local.